07 mars 2009

The Goodies är lördagsgodis

Det känns som om vi skulle behöva lite mer av The Goodies. Eller lite mer som är som The Goodies. Eller en miljö som välkomnar sådant som The Goodies. (Ni ungdomar som inte vet vad jag yrar om, borde veta hut, men ska få veta allt.)

Det var en gång tre unga män som pluggade och tänkte satsa på riktiga, respektabla yrken. Men Tim Brooke-Taylor (advokat), Graeme Garden (läkare) Bill Oddie (lärare) råkade hamna på samma universitet som John Cleese, Graham Chapman och Eric Idle, vilket ju måste ha varit ganska distraherande. När Monty Python-gänget några år senare gjorde sina tv-program, gjorde Tim, Graeme och Bill ”The Goodies” (1970–82). (Här i Sverige skrattade vi samtidigt åt Albert & Herbert eller Pappas pojkar. Inget ont i det.)

Goodies-handlingen är lika komplicerad som Seinfelds: tre unga män startar en egen firma som ”gör vad som helst, när som helst”. (Det är förstås en bra idé när man har fått sig ett tv-program och inte vet riktigt vad man ska göra.) Man skulle kunna tro att Godisarna är ett barnprogram eftersom de tre faller, sjunger, snubblar, tramsar sig och trillar av sin tresitsiga tandemcykel (trandemcykel) – men det är fel. Eller så är jag bara barnslig.


Se i alla fall inledningen (och nu avslöjar jag ett skämt här) när den av Godisarna som ska göra en gammal svart-vit film förstår att man har gått över till färgfilm eftersom det är ett himla sjå med att måla allt antingen svart eller vitt. Men det bästa kommer i slutet ...

Ni som minns, kanske längtar efter den gigantiska katten som förstör London: Kitten Kong. Det är oskuldsfull humor utan cynism, arrogans och ironi. And I really like it. (Just den meningen låter så hemskt mycket trevligare på engelska än på t.ex. tyska, franska eller finska. Und ich mag es. Et je l'aime. Ja olen todella sitä.)


Det allra första programmet. Kolla in datorn efter 1,30!



The Goodies presenteras här av barbröstade Bay City Rollers.

Så. Försök nu att vara på dåligt humör om ni kan.

Etiketter: , ,

15 Reflektioner:

Blogger Heléne Eriksson skrev ...

Jag hade ingen aning om var du yrande om, men nu vet jag. Ich mag's!

07 mars, 2009 13:24  
Blogger Jessica skrev ...

OT: Mjältkommentaren togs emot i den anda den var avsedd :)

07 mars, 2009 14:00  
Anonymous Anonym skrev ...

Åååh, ja! The Goodies, jag var då på den tiden alldeles förtjust i Bill Oddie.

07 mars, 2009 14:02  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Naaaah, gut!

Bill Oddie -- det är han som är så musikalisk. Idag är han ornitolog.

Jag har ett rubrikförslag, Jessica:

"Jessica gav mjälten ett ansikte"

(Associationer till mjältsjukan valde jag förstås bort.)

07 mars, 2009 14:13  
Blogger den blyga skrev ...

Det är fantastiskt vad ÄKTA humor är tidlös!

07 mars, 2009 16:08  
Blogger Bernt skrev ...

Jo, så skall en lördagseftermiddag se ut.. full av Godisarna. Bra val!!

07 mars, 2009 19:24  
Blogger Plastfarfar skrev ...

Ingen Melodifestivalschlagerbloggning i kväll heller, tydligen.

Låt mig dock rapportera 10 MM av Ms Mede, och även ett otyg till AA inte mindre än 16 gånger.

Kan någon donera ett ordförråd till henne?

07 mars, 2009 22:10  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Du ska ha stort tack, Plastfarfar, för att du (som den ende i hela världen) peppar mig att melodifestivalblogga.

(Opera-Malena tar hem rubbet med EMD som tvåa och af Ugglas som trea. Och jag har alltid fel.)

07 mars, 2009 23:34  
Blogger Cecilia N skrev ...

"Men det bästa kommer i slutet" ... Jag kollade ner på tiden jättemånga gånger: "Det måste vara Det Här hon menar!" men jag hade fel alla gånger utom en.

Vad var Pappas pojkar?

Funky Gibbon kommer jag ihåg. Undrar om den inte finns på nåt kassettband ...

08 mars, 2009 18:25  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

"... men jag hade fel alla gånger utom en."

Så talar en kommentatös som vet hur man gläder bloggerskan. (Som ju vill ha bevis för att läsarna verkligen kollar på filmerna. Underligt vilka krav man tror sig rätt att ha plötsligt.)

Pappas pojkar minns jag bara till namnet. Nu höll jag på att skriva "tyvärr", men jag är inte säker på att det var rätt ord.

08 mars, 2009 18:54  
Blogger Ingela skrev ...

Jag minns dem! Tyckte om dem! När var det? Borde jag ha tittat på Teskedsgumman eller Utvandrarna eller Jag Claudius i stället just då?

09 mars, 2009 16:15  
Anonymous Anonym skrev ...

Åh, the Goodies såg jag i repris under 90-talet, på BBC Europe, sedermera BBC Prime. Ja, det var inte repris för mig, däremot för dåvarande maken som växt upp med Goodies och en massa annat godis på BBC (bland annat). Kan säga att jag var inte svårfrälst. :)

09 mars, 2009 16:30  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Ja, visst är de fantastiskt roliga?

Ju mer jag ser på dem idag måste jag nog hålla med Åsa här uppe -- jag var alldeles särskilt förtjust i Bill Oddie jag också.

09 mars, 2009 17:03  
Anonymous G Karlsson skrev ...

Jag hade för många år sen en LP med dessa roliga karlar, men den är borta. Kan någon ge mig tips om det finns CD med deras grejor på att köpa nånstans?
Nothin to do with us hette den.
maila gärna.
gustens@bjarenet.com

12 april, 2009 10:12  
Anonymous Ingemar skrev ...

Äntligen hittar jag några fler svenskar än jag själv och mina barn som sett The Goodies! Jag har försökt tipsa om dessa fantastiska komiker på två forum, men ingen verkar alls bry sig om det. Jag tror de inte ens följer länkarna. (Gjorde de det skulle de väl kommentera?)

Ditt val av "The Movies" som första exempel är perfekt! Det är ett av de bästa programmen. Sista tredjedelen är så mästerlig, och resten är också kul (Death in Bognor mm)!

Det finns tre DVDer (två skivor i varje) med The Goodies, som man lämpligtvis köper på eBay. Men det är en alltför liten bråkdel av produktionen. Många av de bästa avsnitten fattas (Snooze, Goodies in the nick, Hype pressure). Mycket finns på YouTube, men inte alltid i hyggliog kvalitet.

25 maj, 2009 10:35  

Skicka en kommentar

<< Home