05 mars 2009

Stora bokbytardagen 5 mars 2009

Jag minns en dag när jag var nio år och i –30 °C stod och väntade på en buss som aldrig kom. Eftersom jag hade upplevt både dinosauriepassionen och andravärldskrigspassionen, visste jag hur det här med ihjälfrysning funkade och såg ut. Oj, vad jag frös. Fötterna gjorde ont, händerna gjorde ont, kinderna gjorde ont. Jag grät en skvätt (vilket först värmde men sedan kylde ner kinderna) och trampade upp mitt hemtelefonnummer tydligt i snön – 470 44 – så att de som hittade mig död skulle kunna ringa hem till mina föräldrar och berätta den förfärliga nyheten. Jag såg även framför mig tidningsartiklarna om mitt sorgliga, allt för tidiga frånfälle.

Men så kom bussen och jag överlevde och det blev vår och telefonnumret smälte bort precis som mitt minne av hur det känns att frysa ihjäl.

Idag kom minnet dock tillbaka. Att iklädd gympaskor den 5 mars stå i ett nollgradigt blåshål i en timme smärtar. Men det var ju för Bokbytardagen!

Mikael Åkerlund till vänster får en jättestor bok av Den djefla mannen till höger. Den lycklige djefla mannen har nu en liten Wahlströmsbok i sin ägo.

Det var inte någon rusning trots annonser i tidningarna och prat i radio. Bokbloggaren Ivana bytte, bytte och bytte med alla som kom, medan en äldre dam stod och krampaktigt höll i en förstaupplaga av Maria Gripe.

– Jag är samlare. Jag vill bara byta den här mot en särskild bok som jag saknar i min samling. Är ni också samlare? Jag har 6 000 böcker hemma. Jag samlar på böcker. Maria Gripe-böcker mest.

Jag gav bort min gamla (2001) kåserisamling till alla som ville ha den (och skickar den gärna mot portokostnad till alla som mejlar mig idag). Uppdatering: Ni har mejlat mig så flitigt att jag för mitt eget höga nöjes skull utsträcker min bokgåvedag till att gälla även fredagen den 6 mars. Tack, tack, tack för att ni vill ha boken.

– Laterna Magica! Laterna Magica! tjoade en dam och höll upp sagda bok.
– Åååååh, det står om mig i den! ropade jag och slog upp stycket som handlar om Ingmars helt förfärliga faster Lotten Bergman.
– Va? sa damen, ignorerade mig och faster Lotten och återvände sedan till tjoandet.

Nu ska jag bara tina upp och återfå färgen i tårna, koka mina rödfnasiga fingrar i olja (ja, det är det där med vantar) och köpa blomkålsöron med blodcirkulation.

Etiketter:

13 Reflektioner:

Blogger stationsvakt@gmail.com skrev ...

Det hade varit bättre om bokbytardagen hade varit längre framåt våren, och på en helg, tycker jag.

05 mars, 2009 15:08  
Anonymous Anonym skrev ...

Jag trodde det var en Harlequin-roman han fått. :)

05 mars, 2009 15:45  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Ja, Världsbokdagen är ju i de flesta länder den 23 april.

Hm. Vädret den 23 april kan faktiskt om det vill sig riktigt illa innebära snöstorm ...

05 mars, 2009 15:47  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Den djefla mannen är ju förstås en djefla man som kan många konster. Men konsten att läsa en Harlequin-roman ...

(Ah. Jag känner en äktenskaplig utmaning komma smygande.)

05 mars, 2009 15:57  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Hurra! Ni mejlar och vill ha kåserierna! Jag blir så glad!

05 mars, 2009 16:19  
Anonymous Anonym skrev ...

Hade jag inte redan vunnit kåserierna som extrapris i julkalenderbloggen hade jag absolut nappat på erbjudandet. Nu ligger boken hemma, på hedersplats i badrummet, och är välläst och härligt tummad :-)

05 mars, 2009 17:13  
Anonymous Anonym skrev ...

Inte ett boktips men väl ett bloggtips om bokbytardagen!

http://www.sr.se/cgi-bin/sormland/program/amnessida.asp?programID=312&Nyheter=&grupp=5451&artikel=2677278

05 mars, 2009 19:18  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Jonas länk, fast klickbar!

05 mars, 2009 20:57  
Blogger Cecilia N skrev ...

Jag tycker mig känna igen den lilla wahlströmspocketen även om jag i skrivande stund inte kan namnge den. Den finns nog därnere i stora bokkaoset. (Nå, det var nog mer skryt än sanning.)

Är det där något som var väldigt lokalt eller är det tänkt att det skulle vara överallt i landet?

05 mars, 2009 21:31  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Det var två bloggare från Stockholm som hittade på bokbytardagen, sedan hängde 16 andra kommuner på. Det finns en en blogg och en grupp på Facebook.

05 mars, 2009 21:41  
Blogger Cecilia N skrev ...

När jag gick in på radions hemsida så såg jag er blogg eller vad man ska kalla det. Vad var det där om smörinnehållet? Jag letar på nyhetssidorna, men finner inget.

05 mars, 2009 21:51  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Cecilia N: det var en nyhet som vi missförstod helt, en nyhet som lästes upp i Ekot. Det handlade om att vissa produkter som sägs innehålla "riktigt smör" inte innehåller en enda smörklutt.

Förresten. En gång vann jag en slogantävling genom att rimma på smöööör och franskans beurre.

05 mars, 2009 22:03  
Anonymous Anonym skrev ...

Kommer jag NÅNSIN att kunna vara med på bloggträffar och bokbytning? VARFÖR hänger jag med så illa? Suck! Jag har en stor kasse med böcker som jag gärna byter (eller rentav skänker) bort. Lotten kåserier sparar jag, förstås.

Jag fyller år på Världsbokdagen! Ha!!

06 mars, 2009 11:57  

Skicka en kommentar

<< Home