09 januari 2009

Jimi Hendrix för 40 år sedan

Idag är det exakt 40 år sedan Jimi Hendrix spelade på Stockholms Konserthus. Det känns jättestort. (Ja, konserthuset också, förstås.) Större är förstås att Beatles 1963 spelade i Sporthallen i Eskilstuna, men i alla fall.

Eftersom jag uppfostrades med Beatles, Vivaldi, Bach och Elvis och sedan drabbades av en olycklig fascination för Melodifestivalen, är jag en förtappad tönt. Det är först på senare år som jag har lyssnat på och läst om Clapton, The Doors, Yes, The Who och Kinks. Samt Jimi Hendrix. Trots att han slog sönder den kungliga sviten på Hotell Opalen i Göteborg 1968, fick han alltså komma tillbaka till det underliga Sverige och spela flera, flera gånger.


The Jimi Hendrix Experience. Detta är fantastiskt – särskilt efter sju minuter. (Jajaja, han spelar bra också.) Musiken tar slut i den annars knäpptysta lokalen, publiken klappar behärskat, någon busvisslar lite hejigt, någon (Noel Redding?) säger ungefär ”[---]friends of ours, but we didn’t know the words so we [mummel] instrumental” och sedan ställer sig och halsar ur en vinflaska. En annan person går fram till micken och säger att ”det här var det sista eftersom vi ska sluta klockan nio”, men ändrar sig snabbt när publiken protesterar och säger att de nog ska spela lite till medan musikerna snabbt plockar undan sina instrument, stänger av högtalarna och drar ur sladdarna och ljuset tänds.

Efter denna konsert går Jimi med svenska Eva till Hotell Carlton och gör ett barn. Bara så där. Efter Hendrix’ död hjälper den allerstädes närvarande Leif Silbersky Eva att få Lill-Jimi erkänd som son och naturligtvis bråkas det om arvet i åratal. Mer intressant är att både Jimi Sr och Jr förmodligen led/lider av en sjukdom som sätter sig på handlederna.

Det här är ju i dagens fåfänga ögon en magisk tid. Vi vet att musikerna var höga eller fulla mest hela tiden och att de sporrade varandra till stordåd. De bytte band och fruar ideligen, skapade nya konstellationer och hade gästartister på varenda album. Jimi Hendrix försökte anlita Rolling Stonesaren Brian Jones till inspelningen av Dylans All Along the Watchtower, men fick köra hem honom eftersom Brian när han skulle spela piano (!) bara krafsade lite lamt på tangenterna, stenad bortom all redighet.

Låten i filmsnutten ovan är Sunshine of Your Love. Den skrevs 1967 av Jack Bruce, Pete Brown och Eric Clapton under Cream-tiden. Förutom Hendrix har otaliga artister (alla från Ella Fitzgerald till Ozzy Osbourne och Ringo Starr) gett sig på den. Frank Zappa lade förstås in några snuskiga rader eftersom han ju var ... Frank Zappa ... och tyckte att Clapton och grabbarna var tråkiga med:
”... solen går upp, jag ska snart vara med dig och ge dig en soluppgångsöverraskning och snart ska jag vara med dig när stjärnorna börjar falla, jag har ju väntat så himla länge och ska vara i kärlekens solsken och ljuset lyser genom dig och vi två ska vara tillsammans tills ...”
Men även unge Hendrix började ju sin bana någonstans.


Gitarristen längst till vänster – bakom de bensprättande byxorna med midja i nivå med empireklänningar – är Jimi Hendrix 1965. Kolla vid 1:47 och 2:11, när han gör sina typiska vifta-på-strängarna-moves. (Om ni inte som jag blir fullständigt fixerade vid sångarna, benen, brallorna, stegen, skorna och jag vet inte allt.)

Vad sker idag som vi kommer att minnas om 40 år? Krig och presidentbyte, javisst, men nu tänkte jag på det mer lättsamma formatet. Har jag någonsin varit med om något historiskt?

Ptja, jag var ju med i publiken när Tomas DiLeva slet av sig den påklistrade locken i pannan.

Ni som pallar:
Kolla Creamversionen 1968.
Kolla Phil Collins- och Claptonversionen från 1986.
Kolla liten, relativt ny dokumentär om riffet.

21 Reflektioner:

Blogger Översättarhelena skrev ...

Den här familjens stora Hendrixfantast är femtonåringen, som när hon var tio-elva år gammal var tvungen att lyssna på Purple Haze varje kväll för att kunna somna. Jag vet inte vad hennes jämnåriga lyssnade på på den tiden, men inte var det Jimi Hendrix. Britney Spears och Avril Lavigne kanske?

09 januari, 2009 08:11  
Anonymous Anonym skrev ...

Jag tycker Lotten är den svenska prosans Jimi Hendrix: tekniskt fulländad och med fullständig handlingsfrihet, oefterhärmlig vad avser stilen ... och har guran åt fel håll eftersom det inte är någon ordning på allting.

(Lotten: du glömde nämna att han var vänstergitarrist!)

09 januari, 2009 10:56  
Blogger Översättarhelena skrev ...

... på en högersträngad gitarr dessutom!

09 januari, 2009 11:02  
Blogger Pseudonaja skrev ...

... som han ibland satte eld på!


Dessutom spelade han Sgt Pepper live med medlemmar ur Beatles i publiken.

09 januari, 2009 11:12  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Historien bakom gitarren lär vara att han inte hade råd med en riktig vänstergura utan strängade om för att det blev billigare så. Sedan sägs det att den där ledsjukdomen han led av (LEDsjukdom, haha) hjälpte honom i fingerliret.)

09 januari, 2009 12:00  
Anonymous Anonym skrev ...

Alltså mina minnen från den tiden är lite luddiga, det var ju ett tag sen. Jag satt på andra raden när Hendrix spelade på konserthuset i Stockholm.
Han hade en röd ros på sin gitarr, den satt uppe vid stämskruvarna där strängen sticker ut från stämskruven.

Mot slutet av konserten kastade han ut den i publiken, och min bäste polare lyckades fånga den och hade den flera år på väggen hemma...tills hans mamma till hans stora förtret kastade den... Han kan fortfarande gråta krokodiltårar över detta när det kommer på tal.

Jag har sett Hendrix som då var min store idol tre gånger, två gånger på Konserthuset en gång på Grönan. Jag vet också att åtminstone vid det ena tillfället på Konserthuset så gavs det två konserter efter varandra, en tidig och en sen.

Den andra gången jag såg honom på Konserthuset var senare än den konsert du länkar till, och det var den gången han hade rosen på sin Fender Stratocaster. Men din länkade konsert skulle kunna vara det första tillfället, men jag har ingen aning om det blev några extranummer eller inte. Fast jag minns att jag sett honom spela på en vit Gibson SG som han ju gör här.

Kul att du uppmärksammar Hendrix, det är han värd. Finns ju många anekdoter om honom förstås, en av dem är hur man försökte para ihop Hendrix och Clapton för något jam vid något tillfälle. Efter paus ska Clapton närmast gråtande ha vägrat gå upp igen, totalt utspelad av Hendrix. Sant eller inte har jag ingen aning om, men Hendrix förändrade ju musikscenen i London rätt rejält, när han damp ned...

09 januari, 2009 12:12  
Anonymous Anonym skrev ...

På en av de tidiga spelningarna på Grönan så stängde arrangörerna av elen när Hendrix spelade, eftersom han vägrade sluta vid avtalad tid.

09 januari, 2009 13:05  
Blogger Plastfarfar skrev ...

*Räcker upp handen* Jag har också sett Hendrix på Grönan. Tyvärr minns jag inte så värst mycket detaljer, men ändå:
Jag.Har.Sett.Hendrix.På.Grönan.

09 januari, 2009 13:43  
Blogger Pysseliten skrev ...

Jaha om det betyder att det är packade eller höga artister vi kommer minnas om 40 år har jag nog bara haft ett tillfälle att få ha "varit med" och det var med Kajsa&Malena och enligt mig kommer ingen minnas någon av dem om 40 år! Ingen minns dem väl nu?
Bättre upp var konserterna med Louise Hoffsten, Eva Dahlgren och Sting.
Ändå tror jag att det är Madonnas struttuttar som vi kommer att minnas om 40 år.

09 januari, 2009 18:39  
Blogger Pysseliten skrev ...

... och Marilyn Manson!

09 januari, 2009 19:17  
Blogger Pysseliten skrev ...

fast det tog mig förstås en timma att komma på namnet, så vid närmare eftertanke kommer vi att ha glömt honom, NU!
wv. kör med knepiga ord på latin: adest

09 januari, 2009 19:19  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Ja, om man har fått se Madonna lajv, så är det nog något man kan berätta om 40 år. Eller vänta. Om 15 år firar hon väl 40 år som superartist?

09 januari, 2009 20:10  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Tack, Per T för dina minnen, förresten.

Kan du inte rota bland dina dagböcker, Plastfarfar? Där du klistrade in inträdesbiljetten och så?

09 januari, 2009 20:12  
Blogger mammanonna skrev ...

Här i mina trakter är det kult att ha varit på någon av The Pillisnorks uppträdanden där Hr Di Leva (som ett förstadium till vattning och fruktutdeldning?) hade för vana att spotta på publiken..

09 januari, 2009 20:22  
Blogger Plastfarfar skrev ...

De åren klistrade jag biljetter, Lotten. Men ett antal flytt och skilsmässor gör att jag tror att biletterna i fråga är väck.

Men jag kan tillägga att jag bodde på ett Amerikanskt College Dormitory ett år i början av 70-talet, efter Jimi's död.

Där betraktade dom mig som en hur drängig, bonnig och underutvecklad Europe som helst. Sen:

I.Have.Seen.Jimi.Hendrix.In.Concert. Twice!

...folk gjorde vågen innan den ens var påfunnen.

09 januari, 2009 21:49  
Anonymous Anonym skrev ...

Amäh. Jag har inget att bidra med. Jag har sett lite jazzlegender live, men jag somnade under Wayne Shorter-konserten och det har jag trakasserats för sedan dess. Men jag har gått backstage i Globen och suttit i logen och käkat snacks, gills det?

09 januari, 2009 22:52  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Men, Loppran, då kan jag kontra med att jag somnade i publikhavet under en NFL-match med Dallas Cowboys.

09 januari, 2009 23:19  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Mjaaaa, Plastfarfar. Du får allt ringa runt lite och kolla om allt är borta eller om någon har sparat på dina minnen. (Jag vill att alla ska sitta som jag och klappa urklippspärmar och snyfta över dagboksskriverier.)

09 januari, 2009 23:22  
Blogger Pysseliten skrev ...

Härligt loppran, jag somnade (nästan) på en konsert med Bruce "The Boss" Springsteen och gick hem innan den var slut.
Nu var det en typ av gala där han var sista attraktionen, så det var faktiskt ganska sent!

10 januari, 2009 08:32  
Blogger pribus skrev ...

Dagens ros till Lotten för att du skriver om Jimi. Jag var tyvärr alldeles för ung för att få gå på konsert med honom, men jag blir glad varje gång jag hör honom.

12 januari, 2009 11:01  
Blogger Översättarhelena skrev ...

Nu måste jag ju berätta en Hendrixrelaterad händelse som inträffade vid frukost igår. Femtonåringen frågade mig plötsligt om jag visste att Miles Davis hade varit på väg till London för att spela in en skiva ihop med Jimi Hendrix när han nåddes av budet om hans död. Nej, det visste jag inte, men jag tyckte det var ungefär lika sensationellt som hon och frågade förstås var hon hade hört det. "Läste det i Miles Davis självbiografi", svarade hon. Jamen självklart! Alla femtonåringar läser väl Miles Davis självbiografi?

12 januari, 2009 11:10  

Skicka en kommentar

<< Home