17 december 2009

Julkalendern den 17 december 2009

Det är ett förfärligt rasslande och klingande i dessa bråda dagar. För sällan har så många polletter trillats, tappats och fallit.

Men visst var det väl för enkelt igår? (Vi får skylla på Den djefla mannen, som när han såg texten sa ”den här var ju helt omöjlig, lägg in fler ledtrådar och gör den enklare”. Nu lydde jag honom inte alls, men det måste ju vara hans fel i alla fall, eller hur?)

Efter ivrigt plommonstopsdragande (ända till Stockholm!), drogs en vinnare: Crrly. Hon fick sällskap på prispallen av Fredrik I, som har gjort en fullständigt lysande DRT-sammanfattning som inte alls är samma DRT som jag har, men som är nästan bättre. (Läs facit här och följ länken därifrån till förra luckan om ni vill krångla till det.)

Lucka 17!
________________________________________________

Innan jag i mars månad kom ut till min vän, som jag lite väl negativt kallar Måndag, tvivlade jag på allt som inte är vetenskapligt och självklart. Men där ute på fyren vändes min världsbild på ända och jag förstod gåtan – utan att ta till böcker och skrift. Vi stod uppe i tornet och tittade ut mot vattnet, mot något som inte gick att förklara, något som skrämde och förvånade oss. Jag skulle precis fråga min vän vad det var, när jag med egna ögon såg – och fick mitt svar: det var nån slags dinosaurie! Fyrens mistlur blåste i nästa sekund.

Svaret kom snabbt från monstret. Ett rop trängde över en million år av vatten och dimmor. Ett rop så plågat och ensamt att jag huttrade i huvud och kropp. Mistluren blåste igen. Monstret vrålade igen. Mistluren blåste igen och monstret öppnade sitt väldiga gap och ljudet som kom därifrån var ensamt och väldigt och långt borta. Ett ljud av isolering, av dimhöljt hav, kall natt, väsensskildhet.

För sådant var ljudet. Det var ett mullrande som av en vulkan och så skrämmande att jag än idag är rädd för mörka nätter.

Den kom långsamt och i stort, mörkt majestät simmande ute i det iskalla vattnet, långt borta – men kom plötsligt rusande mot fyren. Och stannade till och blev orörligt. Munnen gapade, det mullrade på nytt, sedan fattade dess gyllene, äppelrunda ögon eld.

»Bara vi inte tänker, tänk inte!«, sade min vän, när monstret stegrade sig och vi hann se gigantiska tassar och fiskhud som glittrade mellan de fingerliknande klorna som klöste tornet i småbitar.

________________________________________________

Låten ... Låtom oss ... Äh! Kasta polletter omkring er!

Facit kommer nog vid midnatt som sig bör. Lucka 18 ligger och jäser någonstans, så den dyker nog inte upp förrän i ottan.

Etiketter:

239 Reflektioner:

Anonymous Fru Decibel skrev ...

Här trillas ingen polett. Ska det inte vara "låten" förresten? Jag låter bli ett tag.

17 december, 2009 08:23  
Blogger Dammråttan skrev ...

ÄNTLIGEN! Som jag har uppdaterat, för att hinna läsa dagen hemlisbloggare innan jag måste gå och det är ju helt solklart, som mor till fyra diggare, måste jag ju säga Pokemon!

Äsch jag återkommer såklart.

17 december, 2009 08:24  
Blogger Hans Persson skrev ...

Uj. För en gångs skull tycker jag att det ser uppenbart ut, nästan magiskt. Bäst att jag provar att hålla käften och suga på karamellen för att låta någon annan sköta hanteringen av den här godbiten.

17 december, 2009 08:26  
Anonymous Ökenråttan skrev ...

Nu har jag inte ens läst lucka 17; det här gäller DRT.

1. Jag hjälpte visserligen Fredrik I med att koppla ihop Lugn och Andhé. Den insatsen ska dock ses som en åtgärd i stil med att vända gatskyltarna så att de visar fel när fienden kommer.

2. Själv har jag nämligen en helt annan RT. Jag TROR att Ö-Helena och kan ha samma spår. Lotten, kan du inte ge oss en hint? Svara bara på denna enda lilla fråga: Förekommer ett asteroidnummer (rymdkopplingen, Helena) i din RT? Pretty please!! Jag slänger mej också platt, av tacksamhet, om du svarar.

17 december, 2009 08:27  
Blogger crrly skrev ...

Nej men HURRA! :-) Här skriver jag fortfarande i gårdagens kommentarer och så har det hänt saker här!


Dagens wv får illustrera vädret i Skåne, och hela Sverige antar jag: isjong

17 december, 2009 08:29  
Anonymous Ökenråttan skrev ...

Är det här en lustig prick, eller ....?

Måste skriva nåt, för wv är så morgonpigg och munter: outatida

17 december, 2009 08:30  
Blogger crrly skrev ...

Nu har jag läst luckan också, men inte kommentarerna än. Jag kommer at tänka både på en italiensk finförfattare och på ett klassiskt verk. Men stilen... den påminner om en journalists. Och någon har varit på den och gjort anfanger. Hm.


WV: sioninfa -- sionistisk intifada?

17 december, 2009 08:33  
Blogger Dammråttan skrev ...

wv
VW?
waysz - vad sägs (says)

17 december, 2009 08:36  
Blogger crrly skrev ...

Hänger på Ökenråttan (och låtsas som om jag inte alls har varit vaken sen klockan 4 pga oro inför väglaget idag + kattskrälle som krävde att få gå ut FÖR ATT SEN TVÄRVÄGRA + tvååring som hela tiden sa "Nej, mamma, ligg på kudden!" när jag väl försökte gå upp) och tjoar med WV:

hootouto!

17 december, 2009 08:36  
Blogger Niklas skrev ...

imete tror wv - ett försök att modernisera metet?
I övrigt återkommer jag.

17 december, 2009 08:37  
Blogger Béatrice Karjalainen skrev ...

Dagens första gissning på känsla utan att ha en jäkla aning eller handfast teori om varför. Flicka under isen, moppeungdom och The Smithscitat.

17 december, 2009 08:40  
Blogger Hajcharlott skrev ...

Oj.... vad många böcker om fyrar jag kommer på! Och säkert ingen är rätt! En bok som är skriven av en person som skriver som Nicke Lilltroll pratar, en bok skriven av en författare som dränkte sig, en bok har en huvudperson som är ärrad för livet, en bok utspelar sig på Öland och i en annan har min favoritdetektiv huvudrollen... Favoriten är dock boken om en man som är stornäst och lite lost i tillvaron... ungefär som jag!

17 december, 2009 08:44  
Blogger Smultronblomman skrev ...

"Bara vi inte tänker, tänk inte" låter som en av replikerna i Ghost Busters (sedemera I, eftersom det kom en II). Men det är väl den enda likheten.
Nej, en kopp kaffe får nog tillredas för att försöka chockstarta de små grå idag.

17 december, 2009 08:44  
Blogger The Blogger Formerly Known as Ensamma Mamman skrev ...

Öhhh. Tänker som HP; Är det så enkelt. Är det det? Är det stora monstret en metafor, eller är det mannen som gjorde karriär på att skriva om stora monster?

17 december, 2009 08:54  
Anonymous Granny Smith skrev ...

Hmm, känns lite som en saga. Och det finns ju en saga om två torn, inte fyrtorn förvisso. Skulle monstret kunna vara den ondska som ett särskilt smycke står för? Då är det alltså två korta killar med stora ludna fötter det handlar om! Jag vet, lite långsökt...

17 december, 2009 08:54  
Blogger Magnus Carlbring skrev ...

vi vandrar över science fictionfältet till dom första jaktmarkerna där förfäderna skrev med tvingande bläck: den här antikverande och styltiga stilen kan bara tillskrivas hg wells

17 december, 2009 09:02  
Anonymous Den obildade skåningen skrev ...

Enligt wv som ju är en sanningsenlig och välbetrodd nyhetsförmedlare är mistlexp dagens nyhet.. Nu när Microsoft skall sluta tvinga på windows-användare internet explorer har de en ny mer kärleksfull idé. Dom tycker att vi som fortfarande använder PC skall ha en Digital Mistel, Mistle XP.. Nu blev det väldigt mycke svamel i morgondimman eller snöyran..
Gissningen för dagen skall jag suga på ett tag till tror jag..

17 december, 2009 09:02  
Anonymous Maria H skrev ...

Jag tror att originalförfattaren till detta har en namne på Merkurius.

17 december, 2009 09:03  
Blogger görel skrev ...

Först fastnade jag på anfangerna. Är de signifikanta? Sen lät de otroligt likt nånting som jag läste för inte så länge sen. Men så lätt kan det väl inte vara?

17 december, 2009 09:14  
Anonymous Den obildade skåningen skrev ...

Nu när jag sugit på polletten och karamellen trillat ner dök en härlig liten idé upp som efter en googling visade rätt på första träffen. Det tar jag som att jag är på rätt väg och rätt väg i detta sammanhang kan innefatta både mjölkvägen och andra mer eller mindre förskräckelseväckande typer..

17 december, 2009 09:28  
Anonymous Ökenråttan skrev ...

Men elände, Lotten! Din kalender är som en drog.

Urdjuret som talar med mistluren ... Jag känner igen det. SÅ väl! Lille Maken känner igen det! Ännu bättre! Men VAD ÄR DET? Vi blir galna. Och jag som har ett business meeting kl. 3 och måste göra i ordning mitt material till dess. Hjälp!!!

17 december, 2009 09:31  
Anonymous /ingrid skrev ...

Virginia Wolfs Mot fyren meets Astrid Lindgrens Katla-drake ur Bröderna lejonhjärta?

17 december, 2009 09:38  
Anonymous Mikael skrev ...

Är felstavningen "million" viktig?
Dålig översättning av en engelsk förlaga?

17 december, 2009 09:39  
Anonymous leopardia skrev ...

Skulle bara nämna att mitt gnäll igår var en ledtråd och inte alls något gnäll över att jag aldrig får vara me'!

Idag är det plättlätt, det är ju Snödag som bloggar.

17 december, 2009 09:42  
Anonymous Mikael skrev ...

...fast nu kollade jag i SAOL och man får visst stava "million" så. Note to self: sluta vara en smart ass.
Wv:s "musla" får väl också vara en vink om att jag borde hålla käften.

17 december, 2009 09:43  
Blogger Pysselitens karlslok skrev ...

Hm, det luktar sci-fi lång väg. Eller är det kaffet. Nej jag tror att det är sci-fi jag känner, som får närvingarna att vibrera och som tvingar mej att dra korta andetag genom näsan. Sniff, Sniff.

Jag läste för några år sedan en bok där brölande havsmonster spelade en viss roll, men jag kommer inte på vad boken heter eller vem som skrev den. Har för mej att det var en känd sci-fi-författare. Det blir min gissning idag.

Lotten, wv undrar om du efter gårdagens festande lagt på någon moggrap ännu.

17 december, 2009 09:44  
Blogger cruella skrev ...

Vad snyggt! Jag tror faktiskt det är min avdöde morfar som bloggar, han hävdade bestämt att han såg Storsjöodjuret en gång.

17 december, 2009 09:48  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Fast, Mikael, miljonstavningen i texten är med originalet överensstämmande. Och det är ju precis sådant man ska lägga märke till!

17 december, 2009 09:54  
Anonymous /ingrid skrev ...

Kan också vara nån från Ice Age 3 som bloggar, det vimlar av elaka dinosaurier i den filmen.

WV: drach! Det passar ju utmärkt.

17 december, 2009 09:59  
Blogger Plastfarfar skrev ...

Jag till och med har den i hyllan, i en gulnad pocket på 451 sidor. SF eller inte, men författaren är mycket känd i den svängen. Han har skrivit mycket om sin barndom också.

17 december, 2009 10:03  
Blogger Översättarhelena skrev ...

Innehållsmässigt kan man ju inte undvika att tänka på Led Zeppelin, men det är nog för enkelt, va?

17 december, 2009 10:05  
Blogger Ica skrev ...

Morran! Helt klart!

17 december, 2009 10:08  
Anonymous dionte skrev ...

Vad lycklig jag blir! Ingen polett inom räckhåll! Än. Ingen susning. Mer som brusning. En stor vit var första tanken. V.W. på väg mot fyren var nästa.

wv säger micupu. Jag svarar jasså.

17 december, 2009 10:11  
Anonymous Babbsan skrev ...

Igår hann jag inte titta in på hela dagen, och kände faktiskt julkalenderabstinens!
Och dagens bloggare vågar jag knappast ens gissa på, jag får en förnimmelse av Katla, och en annan förnimmelse av att det är fel, men nu är jag åtminstone i hatten!

17 december, 2009 10:21  
Blogger Béatrice Karjalainen skrev ...

Visste ni att ordet Mistlur kommer av engelskans 'Mist' men det heter 'Fog horn' på engelska. Lite lustigt va.

17 december, 2009 10:21  
Anonymous ab skrev ...

INGEN stavar miljon million utom SAOL och tidsresenärer till femtiotalet. Och engelsktalande, då. OK, det blir ju ett antal millioner människor.

Fattar nada utom att ifall det är en riktig dinosaurie fast det är det ju inte så borde det vara 65 millioner år. Sedan har vi dimma och Virginas Till fyren och en mistlur och brinnande ögon.

Jaha, det finns ett femtiotaloriginal? Fattar fortfarande ingenting.

17 december, 2009 10:21  
Anonymous vovvamomo skrev ...

Nämen,Nää.Inte kan man väl skämta om sånt,hemskt.Eller kan man?Lotten verkar ju from som en elva..

17 december, 2009 10:23  
Anonymous ab skrev ...

Virginia och en dinosaurie som krossar en fyr leder ju tanken solklart till Tiger Woods, sömnmedicindimmor och en SUV som kraschar mot ett träd. De brinnande ögonen sitter på Elin. Million handlar om miljoner dollar. Nu gäller det bara att hitta en historia om detta skriven av en synsk femtiotalsförfattare!

17 december, 2009 10:26  
Blogger Översättarhelena skrev ...

Men Ökenråttan, nu tror jag bestämt att vi har olika röda trådar i alla fall, för jag har inga asteroidnummer i min. I själva verket vet jag inte ens vad ett asteroidnummer är för något. Det lustiga med min röda tråd är att den liksom inte går att tänka ut. Och rymdkopplingen är faktiskt så fånig som cyberrymden. All hail to the Google!

17 december, 2009 10:26  
Anonymous nykomling skrev ...

min första spontana reaktion är att utbrista...vid min svans...men det är förmodligen inte så enkelt..återkommer senare om någon annan polett trillar ner

17 december, 2009 10:28  
Anonymous Håkan (hakke) skrev ...

Korta meningar. Hade det handlat om spanska inbördeskriget istället hade det nästan varit lite orwellskt -- eller ernestskt. Men nu gjorde det inte det så nu är det inte det. Jag är fjärran från att förstå de diskreta hintarna från andra här i båset -- men slutet låter hemskt lemskt.

17 december, 2009 10:35  
Blogger Anna skrev ...

Åh men äntligen, ÄNTLIGEN! Lotten, du har hittat hem! (Mitt hem alltså. Och kanske Platsfarfars, och embryos, fast embryo gissade nog i sömnen idag.) "Jipin" säger vw, och jag med! Äppelboken är en av mina käraste, fast om jag skulle fått välja skulle det ha blivit åska istället. Eller sol och skugga.

17 december, 2009 10:41  
Blogger Kerstin skrev ...

Precis när jag börjar komma in i hur man löser det här kommer det en som jag inte fattar alls. Frustrerande! Och jag som inte har nån tid alls till det här idag. För att iaf ha en chans till tröja så drar jag till med den gamle sjöbusen, han som fått nobelpris för en svärdfiskhistoria.

17 december, 2009 10:49  
Anonymous Mikael skrev ...

Nu har jag en gissning. Vi ska västerut och verket är en trilogi (eller "triologi" som jag hörde en kulturjournalist säga på radion i morse). Fast jag har gissat fel varenda dag hittills.

17 december, 2009 10:50  
Blogger Béatrice Karjalainen skrev ...

Jag tror att dinosaurien är ett träskelett i Los Angeles. Men denna genre är inte min gren alls egentligen men Dammråttan verkar vara på samma spår som mig även om jag mer tror på originalet och där fanns inga Dragonites. Fast Plastfarfar får mig att tvivla för så många sidor är det inte i den jag tänker på och något om barndom går inte att finna mer än att mamman var invandrare.

17 december, 2009 10:51  
Blogger Niklas skrev ...

Om det är h*n som det tisslas om behöver jag mer än ett skohorn för att få in personen i fråga i min RT. Suck... Men det är ju nästan som om han haft en mack.

dysable säger wv och det stämmer väl å de flesta av oss som har svårt att koncentrera oss på arbetet dessa dagar.

17 december, 2009 10:51  
Anonymous Mikael skrev ...

Jag rättar mig själv igen. Det är inte alls en trilogi. Det var nog så att jag bara orkade läsa de tre första...

17 december, 2009 10:52  
Blogger Niklas skrev ...

p

Placera på lämpligt ställe.

17 december, 2009 10:52  
Anonymous Gittos mamma skrev ...

Äntligen har jag tid att skriva, fast egentligen vill jag inte, för denna bok har jag medvetet undvikit i hela mitt liv. Verkar så himla trist. Men jag tycker att Måndag var en rätt bra ledtråd i alla fall.
Men min sköra röda tråd har brustit hoppas jag kan knyta ihop den imorgon.

17 december, 2009 10:53  
Anonymous Helena skrev ...

Jag tänker på minareter, och farmors hemkokta pölsa i hälsINGEskogarna. Och initialerna CTYX är förstås en viktig del av sammanhanget.

Äh, jag har ingen som helst aning. Jag ville bara testa hur det känns att skriva en sån kommentar, som "alla andra" gör hela tiden.

17 december, 2009 11:07  
Anonymous Wickmanskan skrev ...

Inen aning idag alls. Snabb vild gissning pa en bok i böckernas bok. Det finns ingen namngiven kompis, inga fyrar, ingenting som passar in egentligen, men det var det jag fick i huvudet.
Nu ut i snöyran och bussen till den lilla staden med det till hotell konverterade gamla badhuset. Jag skall dock husera annorstädes. Av vädret att döma kan det bli en strapatsrik resa och ingen vet när vi kommer fram. Kanske kan jag få det trådlösa att funka, men jag betvivlar det, min gamla knädator brukar inte gilla nymodigheter.

17 december, 2009 11:25  
Blogger den blyga skrev ...

Eftersom jag inte har en janne tar jag upp en för mig mera hemnära ledtråd:
"Das Nebelhorn ist ein Schallsignal in der Schifffahrt. Es wurde 1851 von Celadon Daboll erfunden und löste in der zweiten Hälfte des 19. Jahrhunderts nach und nach die Nebelglocke ab, die viel zu schlecht zu hören war.
Så nu vet vi det i varje fall....

17 december, 2009 11:27  
Blogger crrly skrev ...

Jag fick just en vision av Armageddon.

17 december, 2009 11:27  
Blogger Hans Persson skrev ...

Efter lite mer betänketid känns det som om Plastfarfar är på rätt spår, vilket man kan tycka att jag borde ha insett från början. Så sent som igår tittade jag på en relevant novellsamling och funderade på att läsa den (extra passande eftersom titeln handlar om vinterstormar), men det blev inte så. Den kanske hade fått mig på rätt spår?

17 december, 2009 11:30  
Blogger Humlan skrev ...

Tänker på en själamånglare som jag stötte på i någon saga en gång, men ljudet från den var ett helt annat.

wv säger rehum så jag får väl återkomma när jag har ett hum om varför det kliar i bakhuvudet.

17 december, 2009 11:33  
Blogger Niklas skrev ...

@˛π (@HP skulle det ha varit men ˛π blev ju riktigt snyggt! Svårt att släppa alt-tangenten ibland.): Alldeles riktigt, idag är det PF som håller i nyckeln

17 december, 2009 11:39  
Blogger Niklas skrev ...

Nästa wv blev gelato och det passar ju bra såhär när kräksnöan har kommit.

17 december, 2009 11:40  
Anonymous Ökenråttan skrev ...

Så Ö-Helenas RT är verbal; min är numerisk. Lotten!

17 december, 2009 11:41  
Blogger Magnus Carlbring skrev ...

jag stavrar million melon

fast då är det okcså en frukct

eller en melon frukcter snarare

17 december, 2009 11:43  
Blogger Fredrik I skrev ...

Mikael, du har väl spelat i studentorkestern Mistluhren, om jag minns rätt. Kan den ha något med dagens bloggare att göra?

Jag har ännu inget svar idag, så jag gissar på en bloggare som jag kom att tänka på när jag DRT-klurade som bäst igår - Jan Fridegård. Han har skrivit om Lars Hård, som ju i sin tur går att koppla ihop med Oliver Hardy. Häpp!

17 december, 2009 11:44  
Blogger Niklas skrev ...

Och nu har jag lärt mig att ˛ är en ogonek.

17 december, 2009 11:45  
Blogger den blyga skrev ...

När jag nu läser min kommentar lägger jag märke till ordet Schifffahrt, men det är FEL - i lexikonet står det Schiffahrt....
Så då var det slut med det roliga.

17 december, 2009 11:48  
Blogger Béatrice Karjalainen skrev ...

Låter som Fredrik I kan vara en som förstår mina försök till otydlighet.

17 december, 2009 11:53  
Blogger Huskorset skrev ...

Föst tänkte jag Owe Thörnqvist, det var det där med "min vän" men det slog jag ur hågen ganska kvickt, hehe.

Jag tror att dagens hemlisbloggare kanske har ett snyggt namn. Om någon tycker annorulunda blir jag sur *morr*. Men det är kanske också ett villospår. Villospåren är ju alltid minst lika bra som ledtrådarna i den häringa kalender.

17 december, 2009 11:56  
Blogger Plastfarfar skrev ...

@Hans och Anna: Det är h*n, I promise.

/SF-nörd sen tidigt 70-tal.

17 december, 2009 11:58  
Anonymous Ökenråttan skrev ...

Den Blyga: Men i diskussisionerna som för(t)s om ändrade stavningsregler i tyskan har jag läst att just ordet Schifffahrt ska ha kvar trekonsonantskrivning. Även t. ex. ordet Schwimmmeister, enligt 2006 års Duden.

17 december, 2009 12:02  
Blogger Huskorset skrev ...

n

...och efter genomläsning av kommentarer så är det nog så, ja.

17 december, 2009 12:02  
Blogger Anna skrev ...

Plastfarfar: Jag vet, jag såg det med en gång och blev så glad! Sen läste jag om ditt brinnande bokintresse och blev ännu gladare.

17 december, 2009 12:04  
Anonymous Gittos mamma skrev ...

Fast det var ju inte den boken som hemligbloggaren bloggar om. Utan något mycket kortare förstås. Går lätt att hitta på Internet - har just läst den. Mycket dramatisk. The horror! The horror! (nej, inte den)

17 december, 2009 12:18  
Blogger Smultronblomman skrev ...

Föröker förvivlat hitta nåt såm faller in i denna bloggs ramar. Om Plastfarfar har rätt, vilket verkar troligt måste jag hitta något med 451 sidor i pocketformat! Jag är inte så bevandrad i SF, vilket detta verkar vara. Det som stämde lite i morse känns inte rätt nu. Jag var nog inne på samma spår som Mikael, en trilogi som visade sig vara något annat. Jag kastar in handduken tills vidare. WV tycker jag ska återuppta relationen med Falcon Crest? Lance? Gillade inte den serien...

17 december, 2009 12:23  
Blogger Sanna skrev ...

Låt mig fyra iväg en gissning. En filmmakare med ett bilmärke till efternamn. Bilmärket kom för ett antal år sedan ut med en modell som hade raketliknande dörrhandtag.

I övrigt kan jag glatt meddela att snön nu även lagt sig i Karlskrona.

Min dag går annars ut på tvätt, städning och nervöst vänta på samtal från person som intervjuade mig igår.

17 december, 2009 12:27  
Blogger Smultronblomman skrev ...

...jag får hjärnsläpp när jag ser hur jag stavat...
Jag måste ju framstå som väldigt korkad.....

17 december, 2009 12:27  
Anonymous vovvamomo skrev ...

Ac,Ac,Acc så svårt idag

17 december, 2009 12:29  
Blogger Pysselitens karlslok skrev ...

Tänk så underligt det kan vara, jag försöker googla mej fram till vad den boken heter som jag fick vibbar till när jag läste luckan. Då hittade jag en annan bok som verkar passa perfekt in på dagens lucka. Det är en strålande författare men jag vill inte vara som mistluren i luckan och skrika ut min gissning.

Men det är ju inte den boken jag tänkte på och fick vibbar om. Och jag kan inte komma på vilken bok det är. Allt jag kan tänka på är att vi ska ut och äta julbord med jobbet idag och vi ska ut på en båt, som utgår från Nybrokajen. Det blåser halv storm och om hungern är den bästa kryddan så är jag ganska säker på att sjösjuka inte är det.

Wv är orolig för att jag ska trilla i sjön tror jag, vad annars kan inangst betyda?

En öppen fråga till Pysseliten, om man har väldigt små humorssvängningar, är man nanodepresiv då?

17 december, 2009 12:34  
Anonymous ab skrev ...

Usch, vad jag avskyr er alla som har så väloljade associationsbanor eller råkar just ha läst originalet... Kan ni inte vara lika slöa som jag?

Det doftar både Jules Verne och Daniel Defoe (Dafoe?) om det här. Undrar om Willem Dafoe (Defoe?) är släkt med Daniel?

Man kan peta in Jack London också, förresten. Det fanns säkert någon Verner Dafoe i London som bodde i ett torn fullt av äpplen och med en ledsen ödla. Hemlig älskare till Virginia. De brukade träffas på tisdagar.

17 december, 2009 12:34  
Blogger crrly skrev ...

Nej, sf. Ojojoj. Den ende jag kommer på nu i hastigheten är IA, en av min dyre makes favoriter, men jag har inte läst något av honom så jag har ingen aning. Men en ogissning så god som någon?

Bilmärke, hmmmmm. Mr Audi, Volvo, Mercedes, BMW, Mazda... nää.

17 december, 2009 12:38  
Blogger Niklas skrev ...

Eftersom min röda tråd verkar spricka idag tänkte jag delge intresserade hur jag tänkte. Alla bloggare hitintills har på ett eller annat sätt haft andra verksamheter än den som lyfts fram här.
Såhär ungefär:
1. Mikael Niemi El-teletekniker
2. Gösta Knutsson Radioman
3. Suzanne Brøgger Fotomodell
4. Kristina Lugn Teaterdirektör
5. Stefan Andhé ≈Journalist
6. Clas Ohlson Konstruktör
7. Pär Lagerkvist Konstkritiker
8. Lotta Lotass Litteraturvetare
9. Jan Myrdal Filmare
10. Jan Lööf Konstnär, musiker
11. Jan Berglin Lärare
12. W.E. Johns Militär
13. Samuel Beckett Cricketspelare
14. Paul Anka Skådespelare
15. Winston Churchill Militär, politiker
16. Charlie Chaplin Regissör, skådespelare

Den svagaste länken var Stefan Andhé, men det passar ju egentligen bara bra.

17 december, 2009 12:46  
Anonymous is99esa skrev ...

Tar mig en tur till kalendern så här på lunchen....Fick en känsla av att det kan vara en kompis till han som skrev om ringar och annat

Dessutom säger Wv:teambure

Så jag håller nog på den gissningen

17 december, 2009 12:46  
Blogger Anna skrev ...

Stefan Andhé: you are the weakest link. Goodbye!

17 december, 2009 12:55  
Anonymous Ökenråttan skrev ...

Stefan Andhé är flanör.

Gissar lite vagt på ett verk som mina barn kallade "Mördarplastpåsen anfaller". Men det känns inte helt rätt ...

17 december, 2009 13:02  
Blogger Sanna skrev ...

Efter att ha läst allas kommentarer blir jag tyvärr inte mycket klokare. Ni kan så mycket och jag så lite. Slog upp Scifi författare på wiki och blev inte ett dugg klokare när jag insåg att jag bara kände igen ett par namn.

wv säger genat men jag känner att jag snarare är ute på omvägar.

17 december, 2009 13:03  
Blogger Kerstin skrev ...

Vilken bra hjälp jag får av alla kommentatorerna! Strålande!
Har hittat måndagsmannen men inga meloner men håller med er (tror jag iaf?) och lägger min gissning på bra sf-författare med mormor från Dalarna.

17 december, 2009 13:07  
Blogger vredens barn skrev ...

Det här är ju jag som bloggar! Det är en mardröm jag hade när jag var mycket liten, en av ytterst få jag minns till denna dag. Lämpligt nog drömde jag drömmen något år efter att jag förvandlats till ett bokätande barn. Fyren är egentligen ett undervattenslaboratorium med glasväggar och vattnet var rött. Jag satt i en orange fåtölj på pricken lik den vi hade i vardagsrummet och som jag brukade öva mig att stå på huvudet i. Ut ur mörkret kom ett vidunder med öppna käftar, färdigt att krossa glaset och sluka mig hel. Där vaknade jag, och i åtskilliga månader sov jag med täcket över huvudet eftersom jag var rädd att monstret skulle dyka upp utanför fönstret, trots att jag väl visste att det inte fanns ett hav där utan bara mammas trädgårdsland (på samma sätt som jag var ganska säker på att det inte fanns lejon i Småland men ändå aktade mig för dem ett särskilt stycke i skogen). Min förfäran försvann först då jag fick en docka i julklapp, som jag lade bredvid mig på kudden och resonerade så att om monstret skulle dyka upp skulle det se dockan, Sara, och tänka "den kan man ju inte äta" och sedan lomma tillbaka till sitt mörka hav. Och därmed sov jag fridfullt igen. Men vem den där Måndag är, det vet jag då inte. Det här var i åldern då veckodagarna var tämligen egala.

17 december, 2009 13:11  
Blogger Malinka skrev ...

Nä, snöyran har tagit sig in i huvudet och lagt sig som ett tankehindrande klegg. Varken bloggeri eller kommentarer får mig att fatta nåt.

Jag ogissar på riddar Kato.

17 december, 2009 13:14  
Anonymous Gittos mama skrev ...

Lita inte helt på att alla ledtrådar är helt raka, då kan man köra fast, utan tänk vidare! Mitt tips är att man kan översätta delar av texten till engelska, för då tror jag man kommer rätt (fast det räcker med ett ord)

17 december, 2009 13:14  
Anonymous Griskindspatrik skrev ...

Okej, jag får väldigt tydliga vibbar av en samtida skärgårds- och västerortsskildrare. Förutom förstapersonsperspektivet då, men jag gissar på det i alla fall!

17 december, 2009 13:15  
Blogger den blyga skrev ...

Jag har plötsligt fått kaffegäster så jag måste de närmaste timmarna använda min hjärnkapacitet till det
MEN
Jag noterar tacksamt att tyskarna tar vederbörlig hänsyn:
just ordet Schifffahrt ska ha kvar trekonsonantskrivning. Även t. ex. ordet Schwimmmeister
Den gamle är verkligen förtjänt av tre M: Min Mästerlige Man!
TACK Ö-råtta!

17 december, 2009 13:17  
Anonymous örjan skrev ...

De föarsta raderna fick mig att tänka på en film med Meryl Streep och Jeremy Irons.
"Den franske löjtnantens kvinna"
Filmen var bra, men utan havsvidunder.

17 december, 2009 13:41  
Blogger Lena skrev ...

Jag gissar vilt på en pappa i hatt som bor med en trevlig familj som tillbringar de flesta vintrarna sovandes med granbarr i magen.

17 december, 2009 13:47  
Anonymous dionte skrev ...

Inte min tekopp alls. Inte en polett likt en ufo kommer flygande. Eller kastas ut likt eld ur drakes käft. Det är som wv säger, locks, bara lås idag.

17 december, 2009 13:49  
Anonymous Griskindspatrik skrev ...

Inser att en stil kan inte vara rätt ledtråd, så jag läser igen.

Det här känns viktigt: "Ett rop så plågat och ensamt att jag huttrade i huvud och kropp." Speciellt "huttrade". Jag tror det är en miljöpartist som angrips av en morrande tsunami.

Nä, jag vet!

17 december, 2009 14:08  
Blogger zkop skrev ...

Jag gör som igår, nynnar Chaplins melodi och sjunger:

When there are clouds in the sky, you'll get by
If you smile through your fear and sorrow
Smile and maybe tomorrow
You'll see the sun come shining through for you

Och då i ljuset ska hemlisbloggaren kliva fram, liksom Chaplin i rampljuset - men icke! Vem ska ljuset riktas mot?
Genre verkar inringad här i kommentatorbåset.
Har googlat på tre författare som dök upp i huvudet, varav två föregångare till genren. (Tänkte att det är någon riktigt känd, och lite bakåt i tiden.)

Fyrens ljus fick svepa över:
1. Han som var med i Mensa verkar vara den rätte enligt majoriteten. En stor och tidig författare i denna genre.
(2. Han med havet, som reste runt, lämnade jag raskt.)
3. Han med det mycket korta efternamnet (och ett kort liv). Vet inte varför jag googlade på honom, men han ses som en av föregångarna till genren, även om han inte främst förknippas med den. Han råkar ha skrivit en text vars titel passar bra! Det handlar om ensamhet och inre monster. Om jaget befinner sig i tornet när det rivs sönder ... då är det slut där.

Nr 1 har jag aldrig läst, fast jag tänkt att jag borde. Nr 3, han med korta efternamnet, har jag läst, men nu blev jag nyfiken på att läsa en kort text av honom, den som blev hans sista. Men rätt svar är det nog inte, troligare är att rätta svaret är den med dubbelt så långt efternamn, alltså nr 1.

Väldigt inne med titlar med fyrar, förresten.

17 december, 2009 14:09  
Anonymous Griskindspatrik skrev ...

Definitivt SF!

17 december, 2009 14:11  
Blogger Humlan skrev ...

Kan det vara något tidigt verk av en hemvändare med stor produktion?

17 december, 2009 14:29  
Anonymous Babbsan skrev ...

Sf är inte min genre alls, så jag vågar inte ens komma med någon gissning. Jag nöjer mig med att hålla med alla-som-vet!

17 december, 2009 14:34  
Anonymous ab skrev ...

Låtom oss kasta polletter.

Låten polletterna bliva kastade.

Ärom vi inspirerade? (Nå, inte jag.)

Ären I inspirerade? (Jo minsann!)

17 december, 2009 14:35  
Anonymous Gittos mamma skrev ...

Monstret är uppskattningsvis mellan 27,432 och 30,48 meter långt, men det där med äppelrunda ögon måste bara vara ren och skär vilseledning om den inte har med DRT att göra, förstås!

17 december, 2009 14:36  
Blogger Yvonne L skrev ...

Wv hintar någon om forpla, så kan det vara så att Lotten äntligen fått med Foppa som bloggare? Det får bli min gissning. Foppa alltså.

17 december, 2009 14:37  
Anonymous ab skrev ...

Såvida inte poletter stavas med ett l.

Wv klagar nu oveya. Oy vey är ack och ve på jiddisch (lärde jag mig när jag lärde mig en sång på jiddisch).

17 december, 2009 14:37  
Anonymous ab skrev ...

Det ensamma monstret i Loch Ness...? Som har sin närmaste släkting i Storsjön, som är så stor den?

17 december, 2009 14:39  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Hej, här var det fullt blås!

Och polletter stavas med två l och två t och ett p och två e och ett r och ett o.

17 december, 2009 14:42  
Anonymous Olsson skrev ...

Hos mig trillar inte en enda polett ner, så det är nog säkrast att kasta dem. Verkar i alla fall säkrare än att suga på dem, för det verkar farligt. Särskilt för barn under tre år!

17 december, 2009 14:45  
Anonymous Olsson skrev ...

Och du skrev skrivanvisningarna medan jag formulerade min kommentar, så därför blev den alldeles felstavad!

17 december, 2009 14:48  
Anonymous bengt skrev ...

Plättlätt (när man kan det).
Ligger före vårhäxan

17 december, 2009 14:49  
Blogger Niklas skrev ...

@Lotten: llttpeero? Det ser inte rätt ut!

17 december, 2009 15:02  
Anonymous Ökenråttan skrev ...

Talar vi om Strålen här?

17 december, 2009 15:04  
Blogger Magnus Carlbring skrev ...

äh

paljetter stavras som det låtrer

paljetter trillar ner från himlen som snöskärvor

meloner paljetter

17 december, 2009 15:04  
Blogger Niklas skrev ...

@vredens barn: Tro det eller ej men det finns en ledtråd här!

17 december, 2009 15:05  
Anonymous Anonym skrev ...

Det är väl h*n som har samma förnamn som en annan kändis med ankytning till äpplen.

17 december, 2009 15:14  
Anonymous Anonym skrev ...

anknytning!

17 december, 2009 15:15  
Blogger Anna skrev ...

Ja ja Ökenråttan, du står mitt i den!

17 december, 2009 15:18  
Blogger Fredrik I skrev ...

wv: astri

Det skulle alltså kunna vara Taube, men det är det inte. SF-kunniga lucköppnare har fått mig att förstå vem som bloggar idag, och då kan jag faktiskt inte låta bli att tänka på den där skridskoåkaren från Australien som var sämst men som vann OS-guld ändå.

Nej, nu tar jag mig en tryffel till.

17 december, 2009 15:28  
Blogger vredens barn skrev ...

Niklas: Vad i självaste... nu måste jag lusläsa mina egna texter! Jag är en smula gramse över att jag inte fått bitarna att falla på plats ännu. Det här är ju min sorts text.

17 december, 2009 15:32  
Blogger Dina skrev ...

Äntligen hemma och kan kolla kalendern. Ser att dagens bloggare finns att hämta inom SF. Ja då skall jag bara gå och läsa makens femtielvasjuttitusen böcker i genren och återkommer sedan med den rätta titeln... (Inte precis min cup of tea om man säger. OV är förolämpad och säger att jag är imphyd.)

17 december, 2009 15:34  
Blogger Dina skrev ...

Appropå, väldigt många ´m´ i den här historien: mars, måndag, mistlur, monster, majestät, miljon, muller, mörk, mun...

17 december, 2009 15:38  
Blogger Niklas skrev ...

@vredens barn: Leta till vänster (Höger från ditt håll?). Ett enda ord...

17 december, 2009 15:41  
Blogger paranoid kanin skrev ...

Har smugit omkring här sen slutet av sommaren och kommenterat i tysthet och även gissat tyst, men nu känner jag att jag vill vara med på riktigt!

Dagens hemlisbloggare, han måste vara lite lätt alkoholiserad, någonting med glass och randiga kläder, översätta fort och bo i ett ruckel.

17 december, 2009 15:42  
Blogger Översättarhelena skrev ...

Aha. Utan alla ledtrådar hade jag kunnat gissa ända till nästa års julkalender utan att komma på det. Och jag som trodde det var Moby Dick. (Var det någon som förstod min Led Zeppelin-antydan? Bara undrar.)

17 december, 2009 15:43  
Blogger Hajcharlott skrev ...

HA! Lyckades precis fixa ihop ett kort yttrande med LIX 74! (= mycket svår, byråkratsvenska) YES! Högst LIX vinner väl?

17 december, 2009 15:43  
Blogger Cecilia N skrev ...

Något stort om något utan ände?
Jag känner sååå igen den sista repliken, men jag kan inte placera den.

Eventuellt ska vi ut i blötan österut. Där kan man frysa så det är inte klokt.

Nu ska jag läsa alla kommentarerna, ni är inte kloka madickar! jag har ju annat jag ska göra idag.

17 december, 2009 15:45  
Blogger Översättarhelena skrev ...

Min röda tråd-teori brast just. Inte med en smäll men med ett gny.

17 december, 2009 15:54  
Blogger zkop skrev ...

Någon talade för längesen om en alldeles ypperlig kort ledtråd. Inte förrän nu hörde jag och hittade ut ur dimman. Det var inte i ljuset man skulle söka. Åhhhhh! Nu ska jag ut i kylan, undrar hur många grader det är?

17 december, 2009 15:58  
Blogger Sanna skrev ...

Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

17 december, 2009 15:59  
Blogger Sanna skrev ...

Hoppsan min länk blev fel så jag tog snabbt som attan bort mitt förra inlägg. Men här kommer det igen:

Finns svaret här någonstans?

wv säger multair och påminner mig om den multna lukten i luften köket och att jag borde gå ut med soporna.

Skrev in fel i wv så jag fick ett nytt: mender. Jovisst, behöver säkert laga någonting också.

Och eftersom första kommentaren saknade en dubbelfnutt i länkningen har jag nu ett tredje vw som säger purre. Dags att purra mig ur min datorkoma?

17 december, 2009 16:03  
Blogger Sanna skrev ...

Gah! Jag gillar SciFi men bara på tv och film! Jag ser gärna på Doctor Who (den nya varianten), Torchwood, Star Trek och Star Wars.

Funderar på om jag ska lova att läsa något av dagens bloggare. Det vore kanske en bra start? Det är ju inte så att jag inte läser.

Hatar att använda ju och så men de bara ramlar in där!

Känner ni min frustration?

17 december, 2009 16:14  
Blogger Béatrice Karjalainen skrev ...

@Sanna den jag tänker på finns där i alla fall men han strålar inte med sin närvaro i texterna utan nämns i förbifarten. I den engelska Wikin förekommer han bara en gång men omnämns mästerligt.

(Åh gud vad ni som kan nu skal lgarva om jag inte tänker på den samma)

17 december, 2009 16:16  
Anonymous ab skrev ...

Jag tyckte väldigt mycket om SF är jag var omkring nio år men minns rätt lite ur böckerna. Sönerna gav mig Liftarens Guide som inte riktigt var min grej men jag kommer ihåg en val...

Wv maningse. Finns det en sådan sajt?

17 december, 2009 16:21  
Anonymous Anonym skrev ...

Har inte tid att läsa kommentarerna, vilket ju är himlans synd, så jag vet inte om nån annan gissat samma och/eller totalt strimlat sönder chanserna för denna gissning, men jag tror det är triffiderna som anfaller. Triffiderna som anfanger kanske? (Hahaha, gud så dåligt)

shish säger wv och det håller jag fullständigt med om

17 december, 2009 16:22  
Anonymous ab skrev ...

Alla vet förstås om att den första sf-boken skrevs redan av en gammal grek? Ja, han kanske var ung när han skrev, men det var under antiken.

17 december, 2009 16:23  
Blogger Hans Persson skrev ...

@Sanna: Läs gärna boken som Plastfarfar vagt refererade till i morse någon gång.

@ab: Vem som först skrev sf kan man diskutera länge utan att komma någon vart. Det beror till att börja med på vad man menar med sf. Jag har sett argument för att ta med Gilgamesh i genren, och det är mig veterligen den äldsta kända bevarade litteraturen vi har. Att den innehåller vad vi idag kallar övernaturligheter är helt klart. Däremot var det antagligen saker som de som levde då faktiskt trodde var naturligt, och man kan därmed diskutera om det är rimligt att kalla det sf (eller snarare fantasy, vilket nog är rimligare). Detsamma gäller antagligen din grek, även om jag inte vet vilken av dem du syftar på. Personligen tycker jag att det är vettigt att hävda att det behövs något slags medvetenhet om teknik och vetenskaplighet för att kunna skriva något som kan kallas för sf, och med det i åtanke tycker jag att det är vettigt att hävda att Mary Woolstonecraft Shelley var först med sin Frankenstein.

17 december, 2009 16:33  
Blogger Dammråttan skrev ...

Efter en shoppingdag och rummel i pulkabacken har jag nu suttit här och läst kommentarer och haft så roligt att jag heltt glömt bort att gissa och nu ska jag iväg och shoppa IGEN. Alltså att man shoppar länge behöver definitivt inte betyda att man hittar nåt...
Någon pollett har då sannerligen inte trillat vare sig hit,eller dit.
wv: insms - kommer någon att skicka svaret till mig i ett sms?

17 december, 2009 16:45  
Blogger Ingela skrev ...

Efter att ha läst igenom texten på tre sekunder gissar jag på den krångligaste barnboksförfattaren jag vet. Den svårmodiga från landet där silverblanka fiskar simmar i det sjudande havet under den dånande havsisen medan vinden tjuter i badhustaket så att tegelpannorna rasslar och toften i ekan ger sig av att dansa med vinterstormen.

En av mina flickor har älskat hennes texter så sen hon var tre år och rimligtvis inte förstod ett smack av innehållet. Men orden var liksom så goda att smacka på tyckte hon. Den andra orkar inte lyssna fem minuter ens.

När jag kommer hem ska jag läsa kommentarer och ändra mej. Kanske.

17 december, 2009 16:46  
Anonymous Ökenråttan skrev ...

Ö-Helena: Det finns en connection mellan ditt giss och det här verket.

17 december, 2009 16:50  
Anonymous Agneta skrev ...

Någon blandning av diverse folksagor och Moby Dick, Jules Verne, Mark Twain, Mio min Mio och en engelskspråkig kvinnoförfattare samt hel del annat. Med andra ord tänker jag rätt virrigt om dagens lucka.

Nu ska jag se vad alla andra, förmodligen betydligt klarsyntare, har kommit fram till.

17 december, 2009 16:54  
Blogger Översättarhelena skrev ...

Men inte rätt sorts koppling, Ö-råttan!

17 december, 2009 16:56  
Blogger Béatrice Karjalainen skrev ...

Nu har jag lyckats hinna med att läsa verket av förefattaren jag gissar på så jag är så nöjd med min gissning från 10:21 som bara baserades på en lyckosam googling på 2 ord.

17 december, 2009 16:57  
Blogger Anna skrev ...

Ö-råttan, du tog orden ur fingrarna på mig. Ö-helena: den finns, som Råttan säger, eller fanns snarare, och den var skrynklig men rätt snygg.

17 december, 2009 16:58  
Blogger Översättarhelena skrev ...

Aha. Nu fattar jag. Ni menar en koppling mellan Moby Dick och dagens hemlisbloggare. Den var ju lättgooglad! Jag trodde ni hade hittat ett sätt att passa in dagens hemlisbloggare i min rödatrådenteori.

17 december, 2009 17:13  
Blogger Unknown skrev ...

Hittade i bokhyllan "Strange Wine" av Harlan Ellison. Den gissar jag på för:

1. "fifteen stories..." - luckans text är uppdelad. (Visserligen inte i 15 stycken men det räknas inte, pun intended.)
2. "...from the nightside of the world" - "rädd för mörka nätter"
3. Ena historien handlar tydligen om varför dinosourerna dog.
4. En annan historia heter "boulevard of broken dreams" - Glöm min dröm om att vinna en tshirt.
5. Bokiteln passar så bra i min RT.

Nu MÅSTE jag börja med degar och annat, såvida jag inte vill hålla på hela natten. Undrar hur länge jag kan hålla mig borta...

17 december, 2009 17:15  
Anonymous Ökenråttan skrev ...

Lotten: Nu när Ö-Helena sagt att det inte förekommer asteroidnummer i hennes RT kan man anse det utrett att hon och jag har separata trådar. Men du, Lotten, har ännu inte sagt om DU har några asteroidnummer i DIN Röda Tråd? Hur är det med den saken?

17 december, 2009 17:24  
Blogger Cecilia N skrev ...

Ungar som tittar mycket på film kan man ha till mycket.

Men han får inte köra MC ändå.

17 december, 2009 17:32  
Anonymous ab skrev ...

Hans - jaha, nu borde jag ju ha berättat att min definition av sf för dagen är oerhört begränsad. Jag menade berättelser om påhittade saker som händer i rymden. Verdensrommet. Eller, för den delen, på mikronivå.

Min grek skrev (eller om han bara skrönade i goda vänners lag) om en resa till månen. Givetvis har jag glömt vad han hette.

Gilgamesh kvalificerar sig nog inte, tycker jag, just av de skäl du anger.

wv pilly? Låter lite småberusat och tablettpåverkat.

17 december, 2009 17:41  
Blogger Hans Persson skrev ...

@Beatrice: Om man väljer rätt två ord bör det vara buslätt att googla rätt, till och med oavsett språk man väljer.

@ab: Det låter som om du tänker på Lukianos.

Min definition av sf inkluderar det mesta som involverar rymdfärder, men även en hel del annat. Det mesta som utspelar sig i framtiden, utopier/dystopier (Kallocain), kontrafaktiska berättelser (alternativhistoria) och diverse annat som är skrivet utifrån premissen "What if...".

17 december, 2009 17:50  
Blogger Eva-L skrev ...

Jag googlade också väl valda ord och hittade till en författare som jag faktiskt tror kan stämma. och det stämmer med äpplena också. Jag gissar på XaX XXXdXXXX.

17 december, 2009 17:51  
Anonymous chall skrev ...

huh, och jag som tänker på en fyr, en familj med stora näsor och ett stort monster som lurar i bakgrunden...

kan det vara så enkelt? knappast troligt.

nu tittar jag väl på kommentarerna ;)

17 december, 2009 17:56  
Blogger Béatrice Karjalainen skrev ...

@Hans Jo med rätt 2 ord funkar det :-) Hade turen att välja rätt ord direkt när jag väl satte mig för att Googla. Jag läser sällan denna genre så det ringde inga klockor alls (jag fick dock vibbar från något helt annat initialt men visste att det var fel, såg dock att någon senare verkar ha gissat på den personen). Men det är roligare att känna igen texten än att lyckas med kreativ googling.

17 december, 2009 18:08  
Blogger Béatrice Karjalainen skrev ...

@Dammråttan jag trodde du hintade lite fint redan 8:24 så jag spann vidare på den tråden 10:51, du menar alltså att det var oavsiktligt av dig och du fattar inte alls vad jag yrar om?

17 december, 2009 18:10  
Blogger crrly skrev ...

Äpplen och troll och vidunder och sf och en fyr och lyckosamma googlingar och gamla greker, nääää. Inte ens en (WV) suptes har jag. Men så har jag inte heller intagit något alkoholhaltigt idag.

17 december, 2009 18:20  
Anonymous Ökenråttan skrev ...

P-Farfar: Sommarlovets nya gympadojor, va?

17 december, 2009 18:23  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Kära Ökenråttan försöker minsann klämma mig på extra DRT-fakta. Ok, men bara i osynlig stil:









Klarnar det nu?

17 december, 2009 18:27  
Anonymous Emi skrev ...

Fyrar och monster borde säkert skapa andra associationer, men den amerikanska filmindustrin har lyckats med sitt uppdrag och får mig bara att tänka på The Ring. Jag skyller fortfarande på amningsmos i hjärnan (det skyllet kommer nog att funka i ett år, minst. Underbart).

17 december, 2009 18:28  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Vet ni vaaaad?

Ni är fantastiska allihop! Vem behöver väl knark när man har ett kommentatorsbås?

17 december, 2009 18:30  
Anonymous Gittos mamma skrev ...

Äpple (plural dialektalt, skåneregionen, neutrum som slutar på "e" har nollplural) ja - de förekommer en hel del hos hemlisbloggarna. Och även här, men då är de gyllene och knappast monsterögda.
Jag tror att vi måste spinna vidare på äpplennär det gäller DRT, tänk vad många sorter och olika namn det finns.

17 december, 2009 18:30  
Anonymous dionte skrev ...

Inte en polett, inte en gräshoppa, inte ens ett plommonstop inom synhåll.

17 december, 2009 18:31  
Anonymous Katt skrev ...

ph'nglui mglw'nafh eller något åt det hållet kanske? Eftersom jag är sen idag också vågar jag inte läsa kommentarerna, ifall någon skulle avsölja svaret. Eller också inser jag att mitt svar är helt åt skogen.

17 december, 2009 18:36  
Blogger Hans Persson skrev ...

@Katt (från Ulthar?) tycks mena Cthulhu f'thagn, men det är med intill visshet gränsande sannolikhet gräsligt och onämnbart fel.

17 december, 2009 18:46  
Blogger Plastfarfar skrev ...

@Ökenråttan. Svar ja.

Annars kände jag direkt igen texten utan att ens behöva läsa hela, men jag kom inte ihåg författaren. Jag Googlade på hela tre ord och kom rätt på första träffen.

Jag läste orginalet första gången när jag var ensam, olyckligt kär och allmänt sorgsen, så den tog mig på ett särskilt sätt. Jag identifierade mig med monstret, som också måste ha varit mycket ensamt mycket länge.

Fyrdestruktionen hade varit en självklarhet för mig också. Tänk att bli så lurad!

17 december, 2009 19:00  
Anonymous chall skrev ...

alltså, jag blir lite ledsen i ögat nu. Jag tror att jag har fel, för hur mycket jag än gillar min gissning om näsorna är det inte sf. (snarare en odefinerad barn-vuxenboksgenre)

Och sen blir jag lite arg för att jag inte kan se "det uppenbara" nrä jag ju dessutom gillar genren.

blä. Kasnke blir jag mer positiv efter lunch? Jag skulle bli snällare om jag hade pepparkakor men nu finns dom inte i Amerikat där jag är...

wv säger "unrib" så jag får väl gissa på Uppenbarelseboken dårå. Betyder det att det är Gud som är hemlisbloggaren?

17 december, 2009 19:08  
Blogger Yvonne L skrev ...

Alltså idag förstår jag verkligen ingenting, vare sig av texten eller ledtrådarna. Jag vet inte ens vad jag skulle kunna googla på. Howfeel säger wv och jag kan bara säga att det känns bra trots allt. Jag gissar fortfarande på Foppa precis som jag gjorde tidigare idag.

17 december, 2009 19:15  
Anonymous Öknens ljus skrev ...

Tack snälla Lotten för svaret på min DRT-fråga. Nu ska jag bara hålla mac-skärmen över ett levande ljus eller dylik värmekälla så att den osynliga skriften framträder.

17 december, 2009 19:23  
Anonymous ab skrev ...

Plastfarfar: Nu blir jag ju rörd.

Och något svagt, svagt minne rör på sig långt nere i hjärnvindlingarna. Vilket ledset ensamt monster...?

17 december, 2009 19:26  
Anonymous Ökenråttorna skrev ...

P-Farfar: Ja vilka sjutton kände inte igen texten!

17 december, 2009 19:33  
Anonymous vovvamomo skrev ...

Har inte förstått pratet om äpplen ännu
Är det månne geografiskt?
Skall vi hålla till runt Kivik?

17 december, 2009 19:34  
Anonymous Ökenråttan skrev ...

ab blir rörd över Plast-F:s senaste kommentar. Flickor, flickor, nu gäller det att se upp. Ensam och lissen - jojo, så låter det och alla romantiska damer rusar till och ska trösta. Va?

17 december, 2009 19:36  
Blogger Flinn skrev ...

Äntligen! Det är roligt att få chansen att googla sig fram till rätt svar även när man inte har en aning från början, men idag trodde jag inte att ens ledtrådarna skulle kunna hjälpa mig. Och så visar det sig vara en författare jag känner till i alla fall. Det tänds en liten stråle av hopp även för mig.

17 december, 2009 19:38  
Anonymous Äppelråttan skrev ...

vovvamo: det är rymdäpplen.

Pectin säjer wv. Sånt ska man väl har när man gör äppelmos, kan jag gissa.

17 december, 2009 19:38  
Blogger Plastfarfar skrev ...

@Ökenråttan: Jag är inte ute med håven. Det handlar mer om en flashback till ett länge sedan passerat stadium i mitt liv.

17 december, 2009 19:44  
Anonymous Ökenråttan skrev ...

P-Farfar: Ssss - jag skoja' ju bara. Du känner väl mej?

17 december, 2009 19:57  
Blogger Malinka skrev ...

Jag har fortfarande inte en aning. Så jag googlade på två, i mitt tycke lämpliga, ord: mörkt majestät.

Och hittade en för mig okänd namne till han kyrkstegaren. Det känns inte riktigt korrekt. Men han är författare!

(Han finns här. Klicka på egen risk.)

17 december, 2009 20:03  
Anonymous nyfiken skrev ...

nu har även jag googlat mej fram till rätt svar, efter alla ledtrådar..har aldrig hört talas om författaren ifråga men det är väldigt trevligt att lära sig nya saker, vilket man verkligen gör läsandes detta eminenta kommentatorbås, bugar i vördnad inför denna samlade kunskap
hoppas ni njuter av snön, här i Grekland där jag bor finns ingen julstämning så långt ögat kan nå

17 december, 2009 20:15  
Anonymous ab skrev ...

Vovvamommo: Ska vi hålla till runt Kivik?

Hehe. Det mörka monstrets majestät i Kivik. Kul förslag!

Själv har jag inte ens hunnit till Kivik.

Wv påstår att hemlisbloggaren skriver om en proid. Låter klart sf.

17 december, 2009 20:25  
Anonymous ab skrev ...

Wv funcept.

Kul koncept?

17 december, 2009 20:26  
Anonymous ab skrev ...

Äsch, vad hjälper det att googla? Jag hamnade visserligen på en intressant plats - eposet Beowulf med monstret Grendel - men det kan det väl inte vara? Fast Grendel gillade förstås inte ljus och skulle säkert ha gått hårt åt en fyr.

17 december, 2009 20:32  
Blogger Plastfarfar skrev ...

Skriver man googla eller Googla, paret språkpoliser?

Själv håller jag mig till Googla, som ju anspelar på ett varumärke, men det verkar jag ensam om.

17 december, 2009 20:36  
Anonymous ab skrev ...

Googla med litet g. När man gör ett verb av ett varumärke blir det ett vanligt verb.

17 december, 2009 20:42  
Blogger crrly skrev ...

Nu har jag en (sup)tes, fast utan sup, så en tes.

Lotten mutar WV att skapa roliga kombinationer så att man inte kan låta bli att skriva helt meningslösa inlägg som detta, bara för det roliga i att få skriva det som WV påstår är comish.

Just.

17 december, 2009 20:43  
Anonymous Håkan (hakke) skrev ...

Jag gillar sf och jag gillar ledtrådar, men jag hinner inte googla och förstår ärligt talat ingenting. Utom den röda tråden förstås!

Jag såg nämligen idag en bil med ett registreringsnummer som började på DRT. Bilen var en BMW och som alla vet åker en engelsman BMW när han ska fria (be my wife). Alltså är den röda tråden människor och verk som skiljer sig. Tadaa!

17 december, 2009 20:44  
Blogger Dammråttan skrev ...

@Beatrice. Jag är ledsen om jag vilseledde dig. Det är ju fantastiskt kul att jag inte har en endaste liten susning och att du spann vidare på det. Sånt gillar jag till max. Har inte hunnit sitta vid datorn alls idag, mer än att snabbspola lite kommentarer en syund på em, Så nu är det nog dags att googla.
wv; proyer Poul Ströyer? Har han gjort illustrationerna?

17 december, 2009 20:48  
Blogger Béatrice Karjalainen skrev ...

@Håkan (hakke) jomen kom igen, du kan du kan jag lovar. Drick ett blommande vin och vrid upp temperaturen i hjärnan några Fahrenheit så skall du se att du blir invaderad av strålande tankar.

17 december, 2009 20:54  
Blogger Miss Gillette skrev ...

Jag tror att den här författaren har skrivit en av de sorgligaste noveller jag nånsin läst: om en grabb som av oförstående skolkamrater råkar bli instängd i en garderob i en minst sagt oläglig stund.

Men jag kan ha fel. Jag sätter mig en stund i den gröna skuggan och ser om jag blir smartare av lite maskrosvin.

17 december, 2009 20:56  
Blogger Béatrice Karjalainen skrev ...

@Dammråttan grejen är den att du hade så otroligt bra ledtråd, jag hade redan knäckt gåtan (tror jag) när jag läste den men var bara tvungen att lyfta fram ditt eminenta svar för det är nämligen så att det finns ett avsnitt av Pokémon som bygger på historien i fråga. Men du hade alltså ingen aning om detta, extra kul :-)

17 december, 2009 20:56  
Blogger Dammråttan skrev ...

Haha, men det är ju ännu roligare. Ja alltså det var ju inte helt i det blå att jag gissade på pokemon, för nåt fick mig att tänka på dem, men nej jag har fortfarande ingen susning. Och nu börjar min TV/myskväll med maken, så vi ses i pauserna.

17 december, 2009 21:00  
Blogger Anna skrev ...

Hakke, var inte ledsen. Du kanske inte kan det nu, men i Mars kommer du på det, så sant som jag är tautuerad över hela kroppen med rörliga bilder.

17 december, 2009 21:03  
Anonymous Håkan (hakke) skrev ...

@Béatrice Nu sover barnen och jag haver googlat, så nu lutar jag mig tillbaka och läppjar på vinet i den där skuggan precis som Miss Gillette, långt från störande bilförare och flygplan.

17 december, 2009 21:06  
Blogger Anna skrev ...

Oj, tatuerad menade jag! Och Miss Gilette: det är en liten flicka, men det gör ju inte saken bättre. Jag tänker på den varje gång det regnar lite för mycket.

17 december, 2009 21:06  
Blogger Béatrice Karjalainen skrev ...

Jag hittade infon om självviografiska verk när jag läste på svenska. Så nu är inte Plastfarfars kommentar tidigare idag lika oförstålig.

17 december, 2009 21:08  
Anonymous Håkan (hakke) skrev ...

@Anna Det här kommentarsbåset är sannerligen ett vilorum för galningar.

"quism" säger WV, men så känner inte jag. Skål på dig, och sedan tar vi en till för vägen.

17 december, 2009 21:11  
Blogger Béatrice Karjalainen skrev ...

@Håkan (hakke) Duktig pôjk!

17 december, 2009 21:11  
Blogger Miss Gillette skrev ...

Hej Halle, fint att få lite sällis! Vi kan kolla på den vita valen ihop. Titta -- ser du den nu?

17 december, 2009 21:11  
Blogger Miss Gillette skrev ...

Hakke alltså, hej Hakke. Felskrivningen var ingen ledtråd. Eller jo förresten, det kan folk gott få tro.

17 december, 2009 21:14  
Blogger Anna skrev ...

Sälisar och valisar. Vart ska detta sluta.

17 december, 2009 21:15  
Blogger Béatrice Karjalainen skrev ...

Kommer man inte på det i mars kanske man kommer på det i oktober när man är och krattar ute på landet.

17 december, 2009 21:17  
Blogger Miss Gillette skrev ...

anna: En tjej -- ja, var det inte hundra år sen jag läste den, så var det hundrafemti. Men du har rätt, genusknusslig ska man inte vara. I synnerhet inte i oktober.

17 december, 2009 21:18  
Anonymous Griskindspatrik skrev ...

här har man suttit och trott att sf står för suomi finland hela dagen, men så finns det nån konstig litteraturkategori som kallas så, ch allt var lur

hur som helst så har jag kommit fram till att det inte alls rör sig om herr mp utan en strålande författare som gillar att laga pizza 232, det är så sent nu att jag kan ge så tydliga tips och dessutom använde jag ju goggles

jag minns att jag läste nån bok av honom för 20 år sedan som inte alls filmatiserades av han som gjorde den där filmen om han som klädde ut sig och som spelades av han som var med i den där andra filmen där dom tillverkar sånt därnt

17 december, 2009 21:25  
Blogger Béatrice Karjalainen skrev ...

Är det några kvar som inte sett stjärnorna? Eller kan jag dra på mig kattpyjamasen och läsa långt in på midnatt istället för att här kläcka ur mig Oldsbergsliknande meningar? Men visst är kalendern rena medicinen för melankoli och kommenterandet lika så.

17 december, 2009 21:28  
Blogger Béatrice Karjalainen skrev ...

@Griskundspatrik men å andra sidan påstår han själv att bara två verk är SF.Jag har läst lite av honom i andra genrer inser jag när jag skummar titlar.

17 december, 2009 21:30  
Blogger Dammråttan skrev ...

*viskar* jag

17 december, 2009 21:30  
Anonymous Katt skrev ...

Tittar upp ur skoskaften, där jag blev vederbörligen nedtryckt och gissar om.
En bokhandel som fanns i London för rätt länge sedan var döpt efter en novell av den jag nu misstänker är dagens bloggare.

Barsit säger OV, det skulle jag gärna, men tyvärr hägrar ett långt korrektur i stället.

17 december, 2009 21:37  
Blogger Malinka skrev ...

Okej, äntligen. Tack vare Béatrices ultratydliga ledtråd till Hakke.

Nu kan jag pusta ut. Jag är inte pantad, jag har bara inte läst författaren.

17 december, 2009 21:37  
Blogger Béatrice Karjalainen skrev ...

@Dammråttan hmm hur skall vi leta dit till stjärnorna då. Tänka tänka. Måste nog hitta frukterna i botten på ledtrådskålen nu, måste välja de bästa av alla möjliga ord för att även du skall se ljusstålen, kanske den från fyren eller en annan. Att navigera i ledtrådarna är lite som att spela ett svartvitt spel där man är ständigt en resande på väg mot nästa Ahaupplevelse. Man får bara akta sig så man inte hamnar på Mars för där försvinner städer och man lan bli anklagad för invasion när man återkommer till jorden.

17 december, 2009 21:38  

Skicka en kommentar

<< Home