26 januari 2009

Kära Skogaholms! (uppdat. x 3)

Skogaholms Fiberrost. (Skogaholms heter förresten inte Skogaholms längre. Namnbytet är synnerligen komplicerat, men det är en del av Lantmännen, som har en butikskedja som heter Granngården och hela klabbet ska snart byta namn till Fazer, fast tydligen utan Cloettachoklad.)

Jag jobbade som brödförflyttare och semmelplåtslyftare på Skogaholms under 1983. Det var en intressant tid eftersom jag lärde mig allt om att lura förmän och stämpelklockan, ta en extra fika, skrämma bort råttor och aldrig någonsin komma i närheten av ströbröd. Jag arbetade under en tid nattskiftet och trodde att jag skulle kunna sola på dagarna och jobba på nätterna.

Det var mycket dumt av mig.

Ett av de ljusare minnena var när jag plötsligt blev kysst i hissen. Nu var ju den kyssande karlen inte någon jag kände, men det förgyllde i alla fall just den dagen. Ett av de mörkare minnena var när en råtta förirrade sig in i maskinen som skär bröd i skivor. (På den tiden var det bara ljust rostebröd som skars, allt annat fick kunderna skära själva. Idag skärs 89 % av allt bröd. Ja, jag har faktakollat.)

Granska nu bilden ovan. Är det ett brödpussel? Titta lite närmare:

En brun bajspelare i brödkanten?

Barnen tjoade och hurrade och undersökte fyndet i morse. Det luktar inte illa, det är inte fekalier, det är inte en liten vilsen cigarill och det är inte snus.

Visst vill man ta en tugga av det bruna?

Nu, kära Skogaholms, tänkte jag be om ersättning för chock, sveda, värk och känslan av att vara brödkränkt. När vi hittar mögel i flingor, vita larver i choklad och baggar i mjöl, överöses vi med rabattkuponger på uppåt 30 kronor. Vad kan detta vara värt?

Fotnot
Det är något fel på hur jag begör ersättning för dassiga varor. När några får årsförbrukningar av toapapper när de klagar på för korta fibrer och andra får 50 paket pasta när de fått fel innehåll i ett paket, får jag alltså som bäst ersättning för just det aktuella köpet.

... psst ...
Skogaholms svarar i kommentarerna.

Psst igen:
Vad är en årsförbrukning?

Nu har Skogaholms lagt pannan i djupa veck. Lars Melander skriver:

[---] Vad som hänt med ditt bröd kan ha två orsaker. En liten degbit har fastnat på en av rullarna som driver degen framåt på transportbanan. Detta händer då degarna har blivit för veka och därmed har lättare att klibba fast. Om man inte tar bort alla degrester på som har fastnat på drivrullen så kommer detta att släppa till slut och så får man detta i någon annan degbit. Att vi kör med så veka degar är för att produkten ska bli så mjuka som möjligt. Tyvärr så har operatören vid linjen inte tagit bort allt som har fastnat innan han startat linjen igen för att baka det nya brödet. Degbiten kan mycket väl formas till en rulle lite "cigarillrulle" som i ditt fall. men det har hänt att den också hamnat i brödet och spritt sig vilket då ser ut som en "tigerkaka".Och det finns andra varianter på hur det kan se ut.

Det kan också vara så att en bit från förra baket blivit kvar i formen efter det att brödet gräddats. Formarna blåses ur , med tryckluft , två gånger innan nästa bak och resterna sugs upp av en jättelik "dammsugare." Men i detta fall kan man misstänka att det blivit en bit kvar som åkt med i nästa bak! Händer sällan, men har hänt. [---]

Vi vill tacka för att du hörde av dig till oss. En förutsättning för att vi ska komma tillrätta med eventuella fel och brister är att vi får vetskap om dem. För att i någon mån kompensera dig
kommer vi att skicka dig varucheckar. [---]

Jag väntar med spänning!

43 Reflektioner:

Blogger Cecilia N skrev ...

Förutom färgen påminner det om den plast som vi fick göra i ett provrör i nian (åttan?). Plasten var mer färgad som det man skummar av när man kokar lingonsylt.

Är det en rulle bränt som råkat förirra sig in under limpan och åkt ugn en gång till?

26 januari, 2009 12:16  
Blogger Comvidare skrev ...

Uscha, nu tappade jag aptiten så här strax innan lunch. Jag är väääldigt äckelmagad. Jag fick förresten kvarnmott i mitt skafferi också. Helt omöjliga att bli av med, de där små larverna. Och när de flaxar och flyger är de så sjukt vidriga. Brr. Jag fick ersättning från Coop, men ersättningen lyckades inte stävja mina kräkreflexer som triggades av ströbröd/havregryn/vetemjöl/musli/och-allt-annat-i-skafferiet i ett halvår efteråt.

26 januari, 2009 12:22  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Jag har nu sniffat lite extra. Det är nog inte bränt. Det skulle kunna vara kavring!

Comvidare: Kan jag sätta plåster på aptittappet genom att göra tvärtom?
Semla!
Semla!
Semla!
Semla!
Semla!
Spaghetti och köttfärssås!
Semla!
Semla!
Semla!
Semla!
Semla!

26 januari, 2009 12:33  
Blogger A N N I K A skrev ...

Vill egentligen inte veta, men varför inte ströbröd? (Eller skorpemjöl som det hette när jag växte upp)

Tror också på en bit kavringsdeg som förirrat sig.

26 januari, 2009 12:43  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Jag skickade ett mejl till info@skogaholms.se och fick svar från Lantmännen:

Tack för ditt mail!

Vi har mottagit ditt mail och kommer att besvara det så fort som möjligt. Titta också gärna på vår hemsida http://www.lantmannen.com - där kan du få mer information om Lantmännen och hitta svar på många frågor!

Vänlig hälsning
Lantmännen


(Nope. Jag hittade inte svar på mina frågor om mystiska cigariller i brödet.)

26 januari, 2009 12:44  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Annika: När jag jobbade på Skogaholms tog man allt gammalt, läbbigt skitbröd som låg och skräpade i hörnen -- det som råttorna hade ratat -- och malde ner till ströbröd.

Så är det inte numera, mycket pga. allergierna. Man måste ju deklarera extremt tydligt vad ströbrödet innehåller, och det vet man ju inte om man slänger ner vad som helst.

26 januari, 2009 12:46  
Anonymous Anonym skrev ...

En liten bit kavringkorv? Kanske det.

När det gäller namn och så där, har jag väldigt svårt att tro att Fazer (som mycket riktigt köpte Lantmännens färskbrödsverksamhet nyligen) skulle sparka in ett varumärke som Skogaholms i dimman sådär utan vidare. De har betalt miljardbelopp och en stor del av värdet sitter i just varumärket.

Men det är ju bara min kvalificerade gissning. Den som lever får se.

26 januari, 2009 13:09  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Helt off topic!

Den djefla mannen med sin manliga basröst svarar i telefon här hemma. Nästa replik är:

- Nej, jag är inte Lotten Bergman.

26 januari, 2009 13:34  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Stellan: Jag tror som du. Nog för att vi har klarat av att byta från att säga "Obs" till "Coop", men Skogaholms sitter liksom i ryggmärgen.

26 januari, 2009 13:35  
Anonymous Anonym skrev ...

Du får i alla fall pengarna tillbaka. När jag klagade på en avgnagd fiskskalle i ett paket djupfryst fisk, fick jag bara en intressant besked om vilken fiskart det var!

Ger jag tusan i, svarade jag. Stålar, tack! (Ja, mer sofistikerat uttryckt). Svaret på det blev förnärmad tystnad.

26 januari, 2009 13:39  
Blogger pribus skrev ...

Åh, tänk om Skogaholms kunde skicka med en god cigarr i varje limpa! Vilken dröm.

Men det tyckte nog inte WV: nomentle

26 januari, 2009 13:41  
Blogger Anna skrev ...

Gissningsvis måste du vara mer CHOCKAD än kränkt när du begär ersättning, och det måste vara i telefon. Gärna darr på stämman och falsettröst, andingsuppehåll och så vidare. Då skickar de nog en årsförbrukning av bröd.

26 januari, 2009 13:43  
Anonymous Anonym skrev ...

Hej!
Vi kommer att svara konsument på denna reklamation/felaktighet på brödet så fort jag fått en kommentar från berört bageri. Så är rutinen vad gäller alla reklamationer.

Att det är restdeg i brödet, sett till bilderna, verkar vi vara överens om. Vi beklagar vad som hänt.

Till sist: Skogaholm kommer att finnas kvar som varumärke även om det är nya ägare.

Lars Melander/Konsumentkontakt

26 januari, 2009 13:59  
Anonymous Anonym skrev ...

Lars Melander från Skogaholm (jaja Lantmännen) svarar på bloggen! Det är ju hur kul som helst!

26 januari, 2009 14:29  
Blogger pribus skrev ...

Jaja, men hur blir det med cigarrerna? Det var väl en bra idé?

26 januari, 2009 14:44  
Blogger Ingela skrev ...

Gissningstävling: Vilken författare skrev, om en romanfigur "Hon hade utstrålning som en Skogaholmslimpa".

Och var det ett positivt eller negativt omdöme?

Jag är inte helt säker om det var den ordagranna lydelsen men det kan jag kolla. Jag kan inte heller utlova några guldmedaljer eller t-shirtar, endast äran.

26 januari, 2009 14:53  
Blogger Ingela skrev ...

Usch hur jag kommaterade den där kommentaren! Lotten får gärna korrigera.

26 januari, 2009 14:55  
Blogger den blyga skrev ...

På 60-talet när den gamle måste ta den relativt nya autostradan till arbetet i Lund från Helsingborg varje morgon, fanns det en varubil med påskriften SKOGAHOLM som for om honom som en galning!
Vi bestämde då att vi inte skulle gynna detta företag!

Vilket tydligen har varit ett vist beslut.

26 januari, 2009 15:12  
Blogger Comvidare skrev ...

Mmm, semla! Den bilden är vacker på min näthinna. Ska på födelsedagskalas ikväll och nu håller jag tummarna för att födelsedagsbarnet ska ha vett att gömma prinsesstårtan (och skogaholmslimpan?!) till förmån för 1 - 10 semlor per person (och kanske en tallrik spaghetti).

Ps. Jag älskar att Skogaholm kommunicerar med dig här. Lars Melander kan vara min idol för dagen!

26 januari, 2009 16:11  
Anonymous Anonym skrev ...

Men hur hittade du hit, Melander? Läser du Lottens blogg, eller googlade du Skogaholmslimpa?

Limpa med ost - och choklad...mmm...
Barndomsminne!

26 januari, 2009 16:25  
Anonymous Anonym skrev ...

Sedär. Skogaholms/Lantmännen/Fazer plockar poäng. Sannerligen.

26 januari, 2009 17:01  
Blogger Nina skrev ...

Jag har alltid funderat över det där med årsförbrukning som kompensation. Får man kuponger eller levererar de ett par pallar bröd till ytterdörren med en lapp där det står lycka till med att få in den i fryse. Vad händer om pallen innehåller glass och hur mycket får man egentligen om det gäller exempelvis bakpulver? Varsågod, 5 msk bakpulver, den statistiska årsförbrukningen för en genomsnittlig svensk.

26 januari, 2009 17:24  
Anonymous Anonym skrev ...

Hade också ljuva barndomsminnen i tankarna då jag i lördags slog till på en jätteskogaholmslimpa för 10 spänn. Men, för att citera en känd enkätfråga, "barn har ingen känsla för kvalitet" - uppenbarligen! Som vuxen frågar jag mig om det ens är bröd! Det känns som väldigt finmalet sågspån.
Då vi ogärna slänger mat, kämpar vi oss nu genom påsen med policyn att var tredje macka man äter måste vara en skogismacka. Fast den pappaledige har börjat prata om hur mycket ettåringen gillar att titta på änder... Jag anar en fint. Stackars fåglar.

26 januari, 2009 17:40  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Jag tycker att Pribus har en finfin tanke. Om man inte vill ha cigarrer med varje limpa, kan man kanske få jordnötter eller en bågfil?

26 januari, 2009 18:19  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

AB: Hade du en blogg när fiskskallen dök upp?

Nu måste jag undersöka limpcitat. Det är fasligt irriterande att jag inte kommer på vem den obefintliga utstrålningen kommer från.

26 januari, 2009 18:27  
Blogger Pseudonaja skrev ...

Jag undrar hur de tänker ersätta dig. Blir det måhända med resten av limpan som restdegen kom ifrån? Det hade ju varit en sorts poetisk rättvisa.

wv: scuri (som i skurit upp bröd)

26 januari, 2009 18:27  
Anonymous Anonym skrev ...

Hehe - årsförbrukning av bakpulver, fem skedar...

Akta dig Lotten, det KAN komma hm en årsförbrukning bröd!

Nej, jag hade ingen blogg under fiskskalleincidenten. Firren kom från Norge, de måtte ha trott att jag skrev till dem av iktyologiska (heter det väl?) skäl.

26 januari, 2009 18:43  
Anonymous Anonym skrev ...

Komma hm?

26 januari, 2009 18:43  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Ja, hurra, årsförbrukningar är roliga!

Jag hade en kollega på NE, vars syster klagade på toapapperkvaliteten. ("Korta fibrer", ni vet. Jättebesvärligt med korta fibrer.) Hem kom "en årsförbrukning" toapapper. Den placerade hon på vinden (ja, vad gör man annars?), men blott ett par månader senare fick hon slänga rubbet eftersom hela grannskapets möss hade byggt bo i papperet.

26 januari, 2009 18:48  
Anonymous Anonym skrev ...

Skogaholmslimpa, det är för mig att ha en liten behå och stor byst. Inte formbröd alltså utan den där läskiga som somliga äter med lätt och lagom och hushållsost. *rys*

Jag får inga svar när jag skriver till syltmakare och undrar vem Blåbär är vars sylt de kränger osv. Du fick iaf svar.

Tycker det såg ut som en pingvinstång jag.

Vajl

26 januari, 2009 19:07  
Blogger PGW skrev ...

Måste vara någon slags instant kavring. Lägg den i vatten så blir det en limpa till inom en kvart.

Ett annat knivigt språkproblem som har med miljö och klimat att göra här:
http://palegreenwoman.blogspot.com/
Hjälp.

26 januari, 2009 19:12  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

"... liten behå och stor byst ..."

Ha! Perfekt!

Men vem var hon med utstrålningen? *mutter, mutter*

26 januari, 2009 19:15  
Anonymous Anonym skrev ...

Jag reklamerade ett mögligt Polarbröd en gång och fick en hel kartong (säkert 3-4 kilo bröd) som kompensation. Synd bara att jag var bortrest i två veckor så när jag kom hem & skulle hämta kartongen med bröd på posten så var det en kartong med mögel...

26 januari, 2009 19:23  
Blogger Pseudonaja skrev ...

Nu har jag bageribloggat.

26 januari, 2009 19:29  
Anonymous Anonym skrev ...

Mitt missöde på Arlanda i mellandagarna (Max på Arlanda serverar inte skrovmål) resulterade i maxkuponger motsvarande 100 kronor.

26 januari, 2009 21:40  
Anonymous Anonym skrev ...

Svar till ab med flera som undrar:

Konsumenten, Lotten, skickade länk till bloggen via vår konsumentkontaktmejl och därför fick jag vetskapen om restdegen i fiberrosten.

Eftersom det är ett produktionsfel ska det förstås behandlas som en reklamation. Jag har fått vissa kompletterande uppgifter av Lotten.

Svar, enligt vårt produktansvar, kommer sedan till henne och detta efter det att bageriet gjort sin utredning.

Tack för ordet!

Lars Melander/Konsumentkontakt

27 januari, 2009 13:46  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Lars Melander -- heder åt dig och Skogaholms som skriver svar på en obskyr blogg.

Men vad är egentligen "restdeg"? Och hur blev den cigarillformad?

27 januari, 2009 14:47  
Blogger Ingela skrev ...

Fantasi var det. Veronica i "Tarzans tårar av Katarina Mazetti har "inte mer fantasi än en Skogaholmslimpa".

Men det är en metafor som passar att använda i andra sammanhang också.

(Ursäkta Lars. Det finns ju också dom som tycker att er limpa är godast.)

27 januari, 2009 15:56  
Blogger Lotten Bergman skrev ...

Ingela: Då ska jag (ursäkta, Lars) passa på att skriva "utstrålning som en skogaholmslimpa" så fort jag kommer åt.

27 januari, 2009 16:01  
Anonymous Anonym skrev ...

En konsumentkontakt som fungerar! Vad roligt! En sån vill jag också bli. När jag blir stor.

/Misswar

27 januari, 2009 16:47  
Blogger Ingela skrev ...

Just så har jag sagt sedan 2003 (inte hela tiden förstås) och refererat till Mazetti, i tron att jag citerat henne...

27 januari, 2009 21:07  
Anonymous Anonym skrev ...

ninnibeth, att du inte reklamerade kartongen med mögel! Du kanske hade fått 30-40 kg bröd som kompensation...

29 januari, 2009 18:43  
Blogger Cecilia N skrev ...

"... för att produkten ska bli så mjuka som möjligt."

Är det bara jag som tycker att det finns ett a för mycket i den passagen? Eller ett n i kombination med ett borttappat rna?

Fast Lars får många poäng för att han svarar på bloggen!

30 januari, 2009 14:19  

Skicka en kommentar

<< Home